22. 12. 2013

Senátor 1. kapitola 1/3








pár: Mark/Misha
varovanie: staroveký Rím, otroctvo, zvrhlé
Obsah: Misha (15) je predaný ako otrok do domácnosti rímskeho senátora.
 
Poznámka: ďakujem za komentáre a hviezdičky. Na popis rímskeho domu som použila jeden referát zo stránky referáty. sk, keďže som vôbec netušila, ako vyzerajú rímske domy.
 
Hodnotenie
 





venované sanasami, ell a Tsuky
Neskôr...
Súkromný palác senátora Crata bol typickou rímskou štvorhrannou stavbou. Vonkajšie múry sa uzavierali nielen okolo obydlia, ale aj okolo záhrady. Chlapec, ktorého si pán viedol so sebou domov, spolu s ním vkročil do dlhšej chodby, ktorá ich doviedla až do átria. Prešli okolo bazénika umiestneného uprostred tohto vnútorného dvora.  Bolo to tam veľmi pekné a priestranné, nachádzali sa tam maľby a rôzne iné predmety, ktorých mená nepoznal.  
Pomaly kráčal za svojím pánom, rád by si všetko poobzeral detailnejšie, ale jeho pán čo najskôr zamieril do vnútorných miestností. A on nemal na výber len ho poslušne nasledovať. Stále mu pripadalo zvláštne to, že bol napokon predaný do jednej z najvplyvnejších rímskych rodín. So skúseností, ktoré za tých pár týždňov nadobudol vedel, že bohatí Rimania zvyčajne nemajú záujem o poškodených otrokov a on mal tú závažnú chybu, kvôli ktorej si niektorí vôbec pochybovali o tom, či dokáže vyhovieť pánovým požiadavkám, no podobne ako hovoriaci otroci aj on veľmi rýchlo pochopil, čo sa od neho očakáva. Latinčine už rozumel lepšie ako na začiatku, no stále tu bolo ešte veľa slov, ktorým nerozumel, ale veľa počúval a učil sa pomerne rýchlo. Aj on bol trestaný keď nesprávne pochopil, čo sa od neho žiadalo.
Preto práve teraz pozorne sledoval svojho pána, aby mu neunikla žiadna z jeho možných požiadaviek. Nechcel byť potrestaný hneď v prvý deň, telo ho ešte stále bolelo z toho, ako sa doudieral, keď ho otrokár nemilosrdne sotil do blata.
Senátor zastal pred akýmisi dverami, vošiel dovnútra a zavrel za nimi dvere. Mladý otrok po prvý raz na vlastné oči videl to, čo všetci horlivo popisovali ako vodovod a hovorili aj o rímskej posadnutosti hygienou, o tom, že doma majú takúto vymoženosť.
Dievča, približne šestnásťročne, nepochybne to bola len ďalšia otrokyňa, spoznal to podľa toho, ako klopila zrak k zemi a jej latinčina bola takisto miestami dosť neistá, zamierila k nim.
„Ideya, pripravila si to, čo som od teba žiadal...“
„Áno, môj pane.“
Pripravila kúpeľ, voňajúci po bylinkách.
Cítil to skôr, než sa dostal do úplnej blízkosti takej tej nádržky, ktorú oni používali na kúpanie. Nevedel ako presne sa to volá, ale bola to súčasť súkromnej domácej umyvárne.
„Aj oblečenie?“
„Áno, môj pane...“
Ukázala mu úhľadne zavesený biely peplos. A sandále, ktoré tiež boli pripravené na okamžité nosenie.
„Výborne, teraz nás nechaj.“
Dievčina pomaly vyšla z umyvárne a tak trochu zarazene naňho hľadela. Možno to bolo tým, že si ani zo seba nestihol zmyť to blato, keďže do domu otrokára sa už viac nevrátil a bol hneď odvedený senátorom.
Zavrelo za sebou dvere.
Senátor pristúpil k nemu a zložil mu okovy. S cinknutím dopadli na zem.
„Vyzleč si ten špinavý odev....“ prikázal mu.
Chlapec len prikývol a opatrne si zložil svoj pôvodný peplos. Bol už naozaj v dosť zlom stave, ale blato ho úplne zničilo.
„Vojdi do kúpeľa...“
Poslúchol ho a opatrne vkĺzol do vody, naozaj bola príjemne teplá, po prvý raz cítil na sebe niečo iné než zvyčajnú ľadovú vodu a chlad, ktorý sprevádzalo zvyčajné umývanie u otrokára.
„Poumývaj sa...“ zaznel ďalší príkaz.
Opatrne si sadol až na dno a dával si pozor, aby náhodou neskĺzol hlbšie. Starostlivo sa poumýval, bolo to trochu zvláštne, lebo pán ho po  celý čas pozoroval. Už dávno nebol taký čistý a uvoľnený... Cítil sa úplne inak, takmer ako človek a nielen ako v jeho prípade mlčiaci nástroj, na ktorom nikomu nezáleží.
Pán mu dovolil si aj chvíľu poležať v teplej vode. No po celý čas na sebe cítil jeho uprený pohľad.
Napokon opustil kúpeľ až keď si opláchol aj vlasy a kompletne čistý vyliezol späť k nemu, osušil sa a čakal na ďalšie príkazy.
Senátor pristúpil k nemu. Najprv to vyzeralo, akoby sa chvel, ale potom si všimol, len že sa mu zrýchlilo dýchanie a díval sa naňho akosi inak než bolo bežné, takto sa muži na iných chlapcov nedívali, nevedel čo znamená ten pohľad.
„Prezriem si ťa, budeš pokojne stáť...“
Prikývol na znak súhlasu, aj keď ho vystrašil zvláštny tón v pánovom hlase.
Mužova ruka sa dotkla jeho tváre, pohladil ho po líci, po krku, oboma rukami prešiel po jeho chudých pleciach.
„Budeme si dobre rozumieť, maličký...“ pošepol mu, keď jeho ruky postupovali ďalej až k odhalenej hrudi.
Nevedel či to správne pochopil a nevedel ako si to celé vysvetliť, no tón pánovho hlasu bol naozaj zvláštny taký, iný. Nikto s ním takto nehovoril, a dosť ho to znepokojovalo, lebo nemal možnosť spýtať sa ho ako to všetko myslí.
Smerovali nižšie až k jeho útlym bokom. Bol pomerne vychudnutý a jeho telo na sebe nieslo pár modrín a škrabancov.
Pochopil, až keď pánove ruky siahli na jeho zadok. A náhle bol pritisnutý bližšie k mužovej hrudi, cítil ako mu prudko tlčie srdce.