24. 2. 2014

Senátor 10. kapitola 3/3



 
 pár: Mark/Misha
varovanie: staroveký Rím, otroctvo, zvrhlé
Obsah: Misha (15) je predaný ako otrok do domácnosti rímskeho senátora.
Hodnotenie


venované Ell a Lilith.
§§§
Senátorova liečba veľmi rýchlo napredovala, netrvalo dlho a opäť dokázal pracovať a voľne sa pohybovať po dome, akoby sa predtým vôbec nič nestalo, aj keď od istého času kládol väčší dôraz na svoju osobnú ochranu.
A v dome vládli prísnejšie pravidlá, týkajúce sa odchodov a príchodov a prístupu jednotlivých otrokov do miestností patriacich rodine.
Ich život plynul pomaly a pokojne. Podriadenie sa pravidlám prinieslo mladému otrokovi množstvo výhod, prijal lásku svojho pána, a slúžil mu dobre.
Misha bol spokojný s pánovým vedením a užíval si spoločne strávený čas. Pánov dom bol preňho jediným domovom a natoľko si zvykol, až rozšíril svoju posunkovú reč aj medzi ostatných otrokov a teraz  už pokojne komunikoval so všetkými, vrátane senátora, ktorý o tento spôsob komunikácie tiež prejavil záujem.  
Eos si zvykal na novú domácnosť a na to, čo so sebou prináležalo postavenie druhého pánovho chlapca. Svoju pozíciu prijal a nesnažil sa získať nič viac, ani zasahovať do vzťahu, ktorý mal pán s Mishom.
Poslúchol svojho pána a prijal druhého chlapca nie ako svojho milenca, ale ako priateľa, ako druhý nástroj pánovej rozkoše.
Medzi chlapcami sa v poslednom čase zrodilo akési krehké priateľstvo, ktoré bolo zatiaľ ťažko skúšané ich povahami.
Práve preto teraz vedľa seba mohli ležať v záhrade, obklopení vankúšmi a nechať sa rozmaznávať svojím pánom.
Bol opäť jeden z tých príjemných dní, keď sa nemuseli takmer o nič starať a jediné na čom záležalo bolo to, aby bol s nimi pán spokojný.
Príjemnú a tichú atmosféru narúšala len prítomnosť pani Ifigénie, ktorá sa s plačom vrhla k manželovým nohám.
„Marcus, prosím ťa...“
Senátor venoval svojej manželke zhovievavý pohľad.
Výsledky vyšetrovania, ktoré uskutočnil najviac zranili práve ju, a zlomili ju natoľko, až sa zdalo, že tá silná žena, ktorej sa otroci báli bola nahradená len svojím vlastným tieňom.
„Prosím, kvôli Luciovi a mne, aspoň kvôli nám to nedovoľ...“
„Gaius sa zúčastnil na spiknutí proti mne. Už ho viac nebudem chrániť, musí čeliť  dôsledkom svojho konania...“
„Neber mu život, prosím... on...“
Senátor pohladil svoju manželku po tvári.
„Je mi to ľúto, Ifigénia...“
Odtiahla sa.
Prudko vstala a cúvla pred ním, akoby sa ju snáď tiež snažil z niečoho obviniť.
„Nebol to on, bola som to ja... To ja som ťa chcela zabiť!“
Senátor prudko vstal zo svojho miesta a schmatol ju za plecia.
„Viem, že ty s tým nemáš nič spoločné. Zbytočne ho chrániš. Ako ďaleko ešte mám zájsť? Mám toho chlapca rád, naozaj, vždy som sa k nemu správal ako k členovi rodiny, toľkokrát som ťa poslúchol a stál som za ním, keď niečo vyviedol, vyviazol bez trestu a kam ho to doviedlo? Postavil sa aj proti ruke, ktorá ho kŕmila a živila? Proti svojmu druhému otcovi... Povedz mi, čo ešte odo mňa chceš!“ nebezpečný tón v jeho hlase by akúkoľvek rozumnú osobu prinútil cúvnuť a nechať ho na pokoji. Ale pani Ifigénia bola napoly šialená od bolesti a strachu, jej staršiemu synovi hrozil trest smrti.
A tentoraz už nemal za sebou nikoho, kto by sa ho pokúsil zachrániť.
Všetci sa od neho odvrátili a šli si za svojimi vlastnými záujmami. Nikoho nezaujímalo čo sa s tým chlapcom stane. Mladá žena, ktorú si vzal sa od neho odvrátila a jeho majetok bol zabavený, všetko preňho skončilo, no matka sa odmietala zmieriť s takýmto údelom.
„Nenechaj ho zomrieť... Je hlúpy a ľahko ovplyvniteľný, vždy bol taký, on vždy...“ prosila ho zúfalo.
„Nyz odveď svoju paniu do izby!“ požiadal otrokyňu, ktorá nateraz len postávala tak trochu bokom od svojej zúfalej panej.
„Nech jej Letha urobí čaj na upokojenie,“ prikázal neúprosným hlasom, no bolo na ňom vidieť, že mu nie je ľahostajné utrpenie jeho ženy.
Nyz sa sklonila k panej, pomohla jej vstať.
„Pani moja, pôjdeme, pán chce, aby ste...“
„Áno, poslúchnem ťa, Marcus... No ty vieš, že... chápeš moju bolesť a ...“
Prikývla. Poslúchla manžela no, ešte raz sa otočila, v objatí svojej otrokyne.
„Áno, rozumiem ti Ifigénia. A preto nebudem trvať na tom, aby dostal najvyšší trest, nebudem proti nemu štvať ostatných. To jediné ti môžem sľúbiť.“
„Ďakujem ti.“
Keď manželka s otrokyňou napokon vstúpili do domu, Misha pocítil senátorovo objatie. Privinul si ho k sebe a pobozkal ho na pery, no zároveň si k sebe pritisol aj Ea.
„Prial by som si, aby to bolo inak... Aby nikdy neprekročil hranice... Bol to chlapec, ktorého som prijal, hneď ako som ho uvidel, keď sem prišli vedel som, že bude mojím synom...“