5. 2. 2015

Botticelliho anjel 2. kapitola 3/3






pár: pacient/doktor
Luca/Cezare Buonarroti
18. stor.
obsah: Cezare je mladý lekár, (nemanželský syn šľachtica, kt. mu zaplatil štúdiá), žije pokojným životom v jednej z dedín patriacich k otcovmu panstvu.Počas jednej cesty do mesta nájde na ceste, mladého chlapca v bezvedomí,  jeho meno je Luca (17) a už od narodenia sa po svete potĺka sám, pracuje u krčmárky v dedine, u ktorej má podľa jej slov dlh, Doktor sa potom, ako zistí v akých podmienkach žije rozhodne mladého muža ujať a pomôcť mu... Čím však sám seba uvrhne do veľkého pokušenia, lebo chlapcova prirodzená nevinnosť a jeho mladého telo v ňom prebúdzajú dlho potláčanú vášeň...
taliansky historický slash





Pre Ell, Lilith, M.K. 




***
„Priniesli vám nejaký balíček... Vraj prišiel až z mesta, tak som si dovolil ho prevziať...“ oznámil mu Luca, keď boli už obaja vo vnútri a Cezare sa zbavil svojho kabáta aj lekárskej tašky, ktorú už zo zvyku nosil takmer vždy pri sebe.
Na stole naňho skutočne čakala zásielka z mesta. Podľa adresy od jeho mentora a jedného z profesorov, ktorého si počas svojho štúdia obzvlášť obľúbil.
„Je to od môjho dobrého priateľa, som zvedavý, čo mi posiela...“ vysvetlil to svojmu mladému priateľovi.
„Pôjdem po nôž, aby ste to mohli otvoriť...“ ponúkol sa Luca a hneď aj odbehol do kuchyne.
Cezare si medzitým prezrel obálku aj debničku. A nejaký čas hľadel aj na meno odosielateľa.
Doktor Stefano.
Bol to práve on, pri ktorom objavil (a definitívne pochopil) to svoje nešťastie. Našiel sám seba a zároveň stratil. Tie spomienky boli dlho zdrojom jeho potešenia aj nešťastia... Jeho úvahy boli prerušený chlapcovým návratom.
„Nech sa páči...“ povedal mu Luca a vložil do jeho ruky nôž. Prevzal si ho z jeho rúk.
„Ďakujem ti...“
„To nič nebolo, pán doktor...“
Cezare otvoril najprv tú debničku, tá dobre známa vôňa v ňom oživila spomienky.  
„Tak si zase tu, Buonarroti?“
Oslovil ho starší svetlovlasý muž, jeden z tunajších mladých profesorov, obávaný na skúškach, no zväčša príjemný počas bežných rozhovorov.
„Áno, pán doktor, potreboval som sa nadýchať čerstvého vzduchu...“ zahanbil sa Cezare. Musel priznať, že si ešte tak celkom nezvykol na niektoré menej príjemné aspekty jeho budúcej profesie. Práve oznámil jednej žene, že jej manžel im zomrel na stole, že ho nemohli zachrániť... A bola to jedna z tých vecí, ktoré ho vždy zasiahli viac než by bolo vhodné.
„Budeš sa s tým musieť vysporiadať, ak chceš pokračovať...“  povedal mu profesor to, čo mu zvykli opakovať aj iní profesori ,ale on to vedel vysloviť spôsobom, ktorý ho skutočne tvrdo zasiahol.
„Áno, pane, ale ja to skrátka neviem povedať tým správnym spôsobom...“  Cezare sa toho, že ho jeho povaha ešte párkrát zradí, kým bude schopný zvládnuť to tak, ako jeho skúsenejší kolegovia.
„Neexistuje na to žiadny správny spôsob, tvojou povinnosťou je to jednoducho urobiť...“ pokračoval doktor už omnoho prívetivejším spôsobom.
Cezare len utrápene prikývol. Zvykne si na to. Bude musieť. Nemôže sa predsa kvôli tomu vzdať svojho sna. Chcel sa stať lekárom, so všetkým, čo k tomu patrí, vrátane týchto záležitostí, ktorým sa nebolo možné vyhnúť.

***
„Poď so mnou, Buonarroti...“
Pocítil na chrbte dotyk jeho ruky a nechal sa nasmerovať ďalej od školských záhrad, späť do hlavnej budovy.
„Potrebujete niečo, pán doktor?“ opýtal sa ho nesmelo, ešte počas toho, ako bol nemilosrdne vedený tou dobre známou cestou.
„Áno a ty sa čoskoro dozvieš o čo ide, ak budeš trpezlivý...“
„Samozrejme, pane...“  súhlasil Cezare bez váhania.
Dvere do profesorovej súkromnej pracovne sa za nimi každopádne zavreli a on bol zvedavý na to, čo ho čaká. A zároveň vnímal to napätie, ktoré prechádzalo jeho telom. Myslel na svojho profesora až príliš často, vkrádal sa aj do jeho snov a predstáv, do objavovania vlastného tela... Odkedy sa mu začal viac venovať, nedokázal ho pustiť z hlavy, nechcel naňho myslieť, no bolo ťažké proti tomu bojovať.
A doktor mu napokon oznámil to, na čo tak dlho čakal: „Ponúkam ti pozíciu svojho asistenta, Cezare, ak máš záujem, po sviatkoch to vybavíme aj písomne...“
„Ďakujem, rád to prijmem... budem sa snažiť, aby som nesklamal dôveru, ktorú do mňa vkladáte...“ prisľúbil mu a skutočne mu záležalo na tom, aby bolo všetko tak, ako si naplánoval. Stáž pod jeho vedením bola preňho cťou. Nič ho nepotešilo viac než to, že si ho vybral práve on.
„Si dobrý chlapec, Cezare, najprv som o tebe pochyboval, ale som si istý, že z teba bude vynikajúci lekár...“ pochválil ho jeho obľúbený učiteľ. Cezare mal pocit, akoby sa splnila jedna z jeho najväčších túžob.
„Teším sa na našu spoluprácu, pane...“ vyhlásil mladý študent medicíny takmer slávnostne.
Podali si ruky. Hľadeli jeden druhému do očí. A on náhle pocítil, jeho pery na svojich. Túžil potom, ale zároveň to v ňom prebudilo aj strach. Chcel sa vzoprieť, ale keď ho tie ruky objali, telo mal zrazu ako v ohni.
Stratil kontrolu sám nad sebou a nemohol urobiť nič viac než odpovedať na jeho bozky.
Bál sa, no aj tak sa primkol bližšie k nemu. Bol zbavený nohavíc a posadený na stôl. Cítil chlad na odhalenom tele, zmes strachu a výčitiek, no zároveň aj prudkú a nekontrolovateľnú túžbu. Odmenenú bolesťou a vykúpenú jeho nevinnosťou.