25. 10. 2015

Pradiarska ulička 30. kapitola




na motívy filmu: "Dom pri jazere"
varovanie: romantika

obsah: po vojne sa Harryho vzťah s Ginny rozpadá, Harry je po vojne traumatizovaný a neschopný vrátiť sa do bežného života, hľadá si nejaké miesto, kde by mohol aspoň na chvíľu uniknúť pred všetkým a zotaviť sa bez toho, aby od neho stále niekto niečo žiadal, preto si vyberie muklovskú agentúru...

Z ponuky si zvolí Pradiarsku uličku, byt Severusa Snapa.



 Pre Abequa, Profesor, Mononoke, Achája.




Potter bol už na zemi, keď sa tam dostal.
Cítil to prostredníctvom ich spojenia, no nič ho nemohlo pripraviť na to, keď ho tam videl ležať takého bledého, nehybného.
Okamžite predal Malfoya do Aberforthových rúk, nezáležalo mu na tom, čo sa s ním stane, sústredil sa len na to, aby pomohol Potterovi, ktorý očividne kvôli nemu riskoval všetko. Nemohol ho nechať pohybovať sa voľne, mohol by všetko zničiť, bolo nutné sa oňho postarať, no práve teraz mu nezáležalo na ničom inom len na tej neľahkej úlohe, ktorú mal pred sebou.
Kľakol si k nemu, zhlboka sa nadýchol a ponoril sa do jeho mysle, tá bolesť, ktorá tento presun sprevádzala ním celým takmer až otriasla, vedel, že balansuje na hranici svojho vlastného poškodenia, no nemohol ho takého nechať, samého v tej pasci, nebol čas na hľadanie iného riešenia, ostrosť toho vzájomného dotyku však otriasala jeho telom aj naďalej, keď sa snažil nájsť Pottera, keď ho hľadal skôr než všetko naokolo zhasne a dopadne ten sľúbený posledný úder. Bolo to neznesiteľné, cítil nesmierny tlak, ktorý zmierňoval len vplyv dračej mágie, ktorá sa k nemu tisla.
Musel sa úplne odstrihnúť od všetkého na okolo, odpútať sa takmer až od tela, ktoré neznesiteľne bolelo a dúfať, že to zvládne, že práve on bude mať tú silu, aby priviesť ho z tejto pasce živého, všade naokolo bola len tma, vnímal len blízkosť dračieho vedomia, preplietajúceho sa Potterovou chladnou mysľou, spolu s ním.
Mláďa bolo stále s ním, jeho zranenia neboli našťastie smrteľné, len nepríjemné a bolestivé, no napriek tomu mu pomáhalo, to musel oceniť aj on, keďže sa spolu s ním podujalo na túto nebezpečnú úlohu.
Vplyv temného pána bol nesmierny, bol všade, v každej jednej myšlienke, ktorú stihol zachytiť, akoby časť z neho opäť v Potterovi ožívala, aj keď to nebolo možné, cítil jeho vplyv takmer, akoby bol na žive, údery ktoré cítil boli ostré, preplietali sa kdesi v diaľke, no dokázali ničiť tak prudko a neľútostne, až on sám  čiastočne podliehal ich vplyvu.
Posledná pasca, bola búrkou myšlienok, uvoľnila všetko nepríjemné, všetko čo bolo dávno potlačené.
V jednej spomienke videl Pottera kľačať v komore pod schodmi. Sledoval ako sa ten chlapec zúfalo chveje, ako hľadí na dvere s obavami, lebo niečo urobil, niečo magické, niečo nenormálne... A tisíce iných drobných okamihov, ktoré sa spájali do jednej veľkej pasce.
A Potter bol tam v tej bubline kdesi vzadu, stiahnutý do podoby dieťaťa, ktorá sa ako jediná dokázala udržať.
Bol obklopený slovami, ktoré opakovali to, čo mu zrejme museli hovoriť doma a nebolo to vôbec nič príjemné.
Nechceli ho tam.
Nepotrebovali ho.
Nebol nikým.
Len osobou, ktorá im prekáža, len osobou, ktorej sa túžia zbaviť.
Pre nich neexistoval.
Snape nazrel do tej spomienky.
Poď Harry, nemusíš tam ostať, pomôžem ti dostať sa von...
Oslovil ho.  
Ten chlapec však vôbec nereagoval.
Celá jeho myseľ bola zaplavovaná negativitou, obsiahnutou v každom jednom slove, všetky zlé a nepríjemné spomienky sa dostali na povrch a zrážali so sebou všetko, čo im prišlo do cesty, bolo priam nemožné utíšiť celú tú búrku, zastaviť pretekanie spomienok a prinútiť ich vrátiť sa späť, skôr než sa opäť zrúti, skôr než ho opäť pohltí beznádej.
A zrazu sa vrátil aj ten strach, bol všade, úplne na vrchu tej rieky ako časti, ktoré zrazu vyplávali na povrch, strach opustil bezpečné miesto, strach z toho, že žiadne bezpečné miesto neexistuje.
Ale áno, existuje, so mnou budeš v bezpečí... Len poď... len pár krokov... prišlo so mnou aj isté mláďa, ktoré dúfa, že mu niekto dá meno... chcel si predsa vidieť draka, jedného z tých vzácnych, tak poď... čaká tu na teba...
Bojím sa. Ja sa bojím. Veľmi sa bojím.
Opakovalo to dieťa tvrdohlavo a ešte viac sa stiahlo úplne na okraj.
Čoho sa bojíš, Harry?
Neprídu po mňa. Nechali ma tu s nimi. Nikdy sa nevrátia.
Oni nemôžu, ale ja áno, poď so mnou, Harry...
Vonku je voda, všetko je zaplavené vodou, všetko strháva a ja neviem kto som, neviem, kto som... To meno, to meno niečo znamená, ale neviem či som to ja... A strýko on ma potrestá, strýko tam čaká...
Pozri sa na mňa, Harry.
Vyzval ho Snape pokojne. Snažil sa, aby jeho hlas neprezrádzal bolesť ani vnútorný zápas ani to, že každou ďalšou sekundou ohrozuje seba aj jeho, lebo nevedel ako dlho sa v jeho mysli za takýchto podmienok dokáže udržať.
To dieťa to pomaly urobilo a on sledoval ako sa naňho upreli tie zelené oči. No boli to už jeho oči a nie jej, Iba jeho oči.
On iba chce, aby si si to myslel. Je to tvoj myšlienkový svet, Harry. On ho nemôže zničiť, ak sa rozhodneš, že mu to nedovolíš, ak prijmeš moju pomoc, dostaneme sa z toho, Harry.
Nevedel to s úplnou istotou, no aj tak sa snažil vložiť istotu do svojho hlasu.
Poznám vás. Ja idem k vám, ak to pomôže, tak idem...
Harry vstal a otvoril tie dvere, za nimi stále zúrila myšlienková búrka, no Snape vzal toho chlapca so sebou. Držal ho pevne, tak pevne ako to len dokázal, aj napriek tomu, bol odpútaný sám od seba, už ho nič nebolelo, no vedel, že návrat bude neskutočne krutý, no kvôli nemu bol ochotný to podstúpiť, bol ochotný uveriť tomu, že budú v poriadku, len preto, že on si to tak prial.
Neklamali ste, naozaj máte draka. A hovorí, že vás má rád, že za vami prišiel, lebo vy ste sa dotkli osoby, ktorá drakom rozumie, že to ostáva vo vás a on vám preto dôveruje.
Počúval Pottera, tie jeho slová, ktoré odstraňovali strach.
Chce ostať s tebou... povedal mi, že sa oňho vždy dobre postaráš a chrániš ho... aj o mňa sa postaráš?
Áno, Potter, zdá sa, že sa tomu ani tentoraz nevyhnem, no pripúšťam, že tentoraz ste mi aj vy boli nápomocní.
Snape ďalej bojoval s pascou Temného pána, chránil chlapca pred myšlienkovou búrkou, siahol na ňu, spolu s ním a drakom a ukazoval mu, ako má svoje myšlienky ovládnuť a dostať späť tam, kam patrili.
Nevedel či to pôjde, no keď bol Harry pokojný v jeho objatí, čiastočne to utíšilo aj tú búrku.
Pochopil to, až teraz, že to bola pasca, spojená s tou obetou, že niekto za ním príde, že niekto tentoraz bude chcieť Pottera vyviesť z temnoty bez ohľadu na svoje vlastné blaho, Temný pán neveril, že niekto bude schopný takej obety potom ako Potter splní svoj účel. Neveril v lásku tohto druhu.  A táto jeho neschopnosť pripustiť že by sa mohlo niečo také stať, bola pre nich východiskom z jeho pasce, lebo oni tam stáli a navzájom sa podporovali, spoločne utíšili tú búrku, pracovali na poklesnutí hladiny.
A Potter začínal opäť rásť, dieťa, ktorým bol sa pomaly strácalo a Severus vedel, že sa čoskoro vráti späť, tam kam patrí.
Pomaly sa odpútal od jeho vedomia, keď vedel, že bude v poriadku, keď cítil, že pasca bola zlomená, spomienky sa vrátili späť na svoje miesta, niektoré boli prijaté, iné opäť potlačené.
A on sa vrátil cez tú temnotu, späť k svojmu telu a k bolesti, ktorú pociťoval čoraz zreteľnejšie spolu s návratom do svojej vlastnej mysle.
A opäť sa chvel.
Potter otvoril oči a objal ho.
„Severus, prosím, buď v poriadku, prosím...“ opakoval to takmer ako nejaké zaklínadlo a on cítil, ako jeho telom prechádza Potterova mágia, ako sa to želanie do nej pretavilo, to nevedel, no bolesť postupne odznievala a on cítil len jeho pevné zovretie.
„To nič nie je, Potter, nič to nie je...“
Objímali sa a cítil mierny škrabot prichádzajúci od draka, ktorý sa očividne rovnako ako Severus takisto vrátil späť k svojmu telu a k svojim zraneniam. A nepochybne aj on vstrebal časť tej mágie, ktorá bola skôr želaním, než skutočným kúzlom. Pretože už viac nekvílil a bolo zjavné, že viac neprežíva ani len náznak bolesti, inak by ho Potter rozhodne tak pevne nedržal a myslel by nepochybne skôr na blaho toho tvora, než na svoje vlastné.
Musel sa tešiť z toho, že jeho myseľ ostala nepoznačená, nemohol sa jej dotknúť, bol takpovediac odstrihnutý od akýchkoľvek myšlienkových vied, zrejme na dlhšie obdobie, no bol schopný sám seba zhodnotiť a vylúčiť poškodenie, počas toho podľa neho zbytočného okamihu, keď ho Potter aj naďalej pevne objímal a šepkal mu.
„Už je to preč... on je preč...“
Boli to po dlhom čase tie najkrajšie slová, ktoré Severus Snape mal možnosť počuť.
***
Harry ležal v posteli, sledoval ako v krbe lenivo pukoce oheň a nemyslel na nič iné len na to, že jeho partner sa k nemu čoskoro pridá. Šiel len skontrolovať Severína a Aileasa, čo bolo meno, ktoré napokon schválilo dračie mláďa po určitom boji s inými omnoho príjemnejšími slovami si zvolilo toto, ktoré v jeho reči znamenalo niečo, čo by sa dalo voľne preložiť ako: zázrak.  
Čo sa aj jemu samému páčilo, keďže bolo vskutku zázrakom, že prekonal aj tú poslednú pascu a zbavil sa toho bremena, ktoré preňho predstavovali obavy z ďalších pascí.
Táto bola posledná, vedel to, inštinktívne vycítil, že on je už definitívne preč, jeho vplyv bol niečím, čo mohlo byť zabudnuté.
Rozhodol sa ostať pár dní so Severusom, potreboval to a nechcel ho nechať samého, kým sa zotavoval so svojich zranení, ich spojenie bolo teraz neaktívne a vedel, že by sa nedokázal upokojiť, keby ho za takýchto podmienok zanechal samého v chatke. A jeho priatelia súhlasili s tým, že ho budú kryť, čo považoval za dobré znamenie, keďže vskutku opäť všetci pracovali na tom, aby súd úspešne skončil, v čo Harry pevne dúfal. No vedel, že potom bude musieť odísť, ak chce, aby sa všetko podarilo podľa ich predstáv, to teraz ho to ešte nemuselo trápiť, lebo mal pred sebou ťažko získaný čas, ktorý mohol stráviť s ním.
Bol rád, že je všetko tak, ako má byť, a že Aberforth už napokon odišiel spolu s Malfoyom, ktorý ho dostal na určitý čas na starosť.  Nepochyboval o tom, že si s ním dokáže poradiť viac než uspokojivo.
A konečne si našiel čas na to, aby si prečítal ten (zatiaľ) posledný Severusov list.
Keďže mu naňho mienil okamžite poskytnúť adekvátnu slovnú odpoveď, potreboval sa oboznámiť s jeho obsahom, čo najskôr.