7. 4. 2012

Múzeum voskových figurín 3 3/3




Obsah: Sherlock a John sa zaplietajú do prípadu sériového vraha... 
Poznámka: bude ešte časť 4 (tá je už asi posledná k tomuto cyklu)12+ unavený_Sherlock


Oči mladého detektíva sa zastavili na krku. Nenašli žiadnu škvrnu ani nič čo by niečo také pripomínalo. Plynulo prešli až k pleciam, pohľadom poláskali bradavky a presunuli sa na brucho... Skúmali každý detail a pozastavovali sa nad každou maličkosťou. Ich deduktívna sila bola presunutá aj na to najcitlivejšie miesto.
Díval sa naňho a pomaly sa vyzliekal. Zhadzoval zo seba všetko, čo patrilo k jeho úlohe. Prestal, až keď aj on pred ním stál úplne nahý. Všimol si, ako sa John opäť mračí kvôli škrabancu v blízkosti bradavky. Sherlock si na to miesto priam ospravedlňujúco siahol.
„Mal som istú výmenu názorov s jedným bezdomovcom. Nič vážne, ale podarilo sa mu ma poškriabať...“ naozaj to nebolo veľmi príjemné a vôbec sa mu to nepáčilo. Bola to však daň za jeho prienik do mierne temného sveta tmavých uličiek.
„Ja som sa nepýtal. Naozaj nemusím vedieť...“ bránil sa John, ale Sherlock si všimol ako mu odľahlo. Jeho tvár sa vyjasnila a pôsobil omnoho spokojnejšie.
„Dobre, John. Nemusíš sa kvôli tomu znepokojovať. Všetko je predsa v najlepšom poriadku. Čo som to chcel? Ach, áno. Ten prípad. Pred pár rokmi, keď som sa ešte netešil takej vrelej dôvery zo strany polície, mi jeden môj známy. Bol  to mladý detektív z miestneho oddelenia, ktorí bol kvôli istým problém preradený do pokojnejšej oblasti...“
Sherlock sa začal hrať s kohútikmi, pridával vodu. Nechcel ho uvádzať do rozpakov. Bolo omnoho lepšie, keď to všetko popieral. Ani on si nebol niekedy istý, či chce úplne priznať farbu a povedať mu všetko, čo prechádzalo jeho myšlienkami. Preto radšej sústredil všetku svoju pozornosť na prípad.
„Ukázalo sa však, že tá oblasť nebola ani zďaleka taká pokojná. Pár týždňov po jeho príchode začalo dochádzať k vraždám, ktoré sme mali možnosť vidieť aj teraz. Voskové tváre sa len hromadili a všetky, úplne všetky vyzerali ako náš...“ Sherlock nevedel čo sa stalo, jednoducho zrazu zavrel oči a telo mu kleslo nižšie. Hlava sa ocitla pod vodu a on ani len nevládal zatvoriť ústa. Voskové tváre tancovali. Natriasali sa mu pred očami... Celý ten tichý svet naňho volal...A z tých odporných tvárí sa náhle vynorila odpoveď, ktorú by nikdy nebol očakával. John mal pravdu, niekde tam to bolo a on by to mohol uchopiť... Mohol by, ak by ...
Pocítil ako ho nejaké ruky zdvihli a pomohli mu dostať sa spať nad hladinu.
„Sherlock...“
Mladík nespokojne kašľal.
„To nič. Ďakujem, John. Môžeš mi podať mobil?“
„Si si istý, že...“
„Áno, som.“
John sa vrátil k svojim veciam a vylovil príslušný predmet. Videl ako Sherlock stláča rýchlu voľbu, použil tú, pod ktorou mal označeného Lestrada.
„Áno, som to ja.“
„Poviem vám iba jedno, Shaftesbury Avenue o druhej. Čakajte tam na nás...“