9. 8. 2013

Stalker 1. kapitola 2/3








varovanie: posadnutosť, sebauspokojovanie, obťažovanie, voyerizmus
pár: Gareth/John a i.
obsah: Gareth pozoruje svojho suseda Johna a jeho rodinu. Nemá pred ničím rešpekt. Dokonca umiestnil kameru aj do ich domu.
On sám žije samotárskym životom, bez priateľov, dokončuje posledný ročník na strednej, ale škola ho vôbec nezaujíma, jediné čím je posadnutý je jeho príťažlivý sused a jeho dokonalá rodina.  Kým on má všetko, Gareth žije v prázdnom dome, dostáva od matky na účet peniaze, aby mohol dokončiť školu, potom sa už o seba musí postarať sám... Po starých rodičoch mu ostal len dom, ktorý je nie práve v najlepšom stave...
No počas svojho pozorovania zisťuje, že veci nie sú vždy také ako sa zdajú...
predpokladaný počet kapitol: 10 (delené na 3 časti, po 2 str. 1 kap/6 str.)





 „John!“
Počul ako na jeho suseda volá jeho žena. Vysoká blondínka, oblečená podľa najnovšej módy. Pekne upravená a príťažlivá aspoň pokiaľ to mohol posúdiť on. Manželka a matka dvoch detí, ktorá však nedôverovala osobám žijúcim v strašidelných domoch. Preto s ňou nemal žiadny kontakt, vždy poslala niekoho, aby sa s ním pozhováral, pokiaľ potrebovala niečo od svojho mladého suseda.
Podľa toho čo o nej vedel, bola bývalou modelkou, ničím významnou, kariéru ukončila veľmi skoro kvôli tehotenstvu a vydaju za pomerne vhodného partnera. Napriek tomu bola jednou z tých šťastnejších, aspoň tak to naňho pôsobilo, keď ich pozoroval. Nemala ten porazenecký výraz, ktorý tak často vídaval na tvári svojej matky. Chcel by patriť do jej správneho a jedinečného sveta, ale vedel, že nikdy nebude prijatý, preto sa chopil tejto príležitosti, prerušiť neželaný rozhovor.
„Tak teda, zatiaľ ahoj...“

Nemusel sa už ani len namáhať.
Pozdravil už len jeho chrbtu. Pán B mu už nevenoval pozornosť. Splnil svoju úlohu, nebolo viac nutné sa premáhať.
Poslušne šiel za svojou manželkou. Akékoľvek výčitky, ktoré predtým mal, boli nahradené miernou závisťou. Táto rodina spolu tak dobre fungovala, deti mali všetko, boli šťastné a ich rodičia spolu dobre vychádzali. Chcel byť aspoň na chvíľu súčasťou ich sveta, preto sa rozhodol ich ďalej tajne pozorovať.
Pokračoval ďalej vo svojej ceste až k svojmu domovu. Hneď ako naňho opäť pozrel, nemohol neuvažovať o väčších či menších úpravách a postupne to aj mienil urobiť. No nebolo jeho cieľom, aby dom stratil tú svoju strašidelnú atmosféru, len si prial, aby mal dosť času a prostriedkov urobiť z neho domov. Nechcel, aby aj naďalej vyzeral ako nejaké skladisko, no mal pred sebou ešte veľmi dlhú cestu.
Strčil kľúč do zámky, zamkol, vyzul si svoje topánky, zakopol o škatule, kopiace sa na chodbe. Áno, mal by ich prebrať. To bola jeho dnešná úloha.
Konečne odstrániť veci, ktoré nebude potrebovať.
Chystal sa na to dnes večer, popri sledovaní svojich susedov. Niektoré krabice už mal pripravené aj vo svojej izbe, aby ich tam preberal a zbalil nepotrebné veci do vriec.  
Domáce práce boli rozhodne dobrým rozptýlením, aj keď ich nemal ktovieako rád.
Pohľadom prešiel aj po nástenke umiestnenej na jednej zo stien.  Pozrel si, čo by bolo ešte treba urobiť.
Triedenie starých vecí.
Pranie – kimoná.  21.3
Nákup
Preškrtol to, čo sa chystal práve robiť. Zobral si fixku a pripísal k novej úlohe zajtrajší dátum. Rozhodne toho ešte stále bolo viac než dosť.
Už zo zvyku obišiel takmer nepoužívanú kuchyňu. Okrem chladničky tam ešte nič poriadne nefungovalo, jedával zvyčajne a nejakú vodu mal a v boxe, vo svojej izbe.
Prešiel po opačnej strane úzkej chodby, až k príklopu, tak volal dvierka vedúce do jeho osobného priestoru.
Zažalo sa svetlo, hneď ako stúpil na prvý schod.
Stará pracovňa jeho dedka naňho už čakala. Ako malý chlapec nechápal, prečo si niečo také zariadil tak hlboko, v najnižších priestoroch. Vtedy si to vysvetľoval tým, že potrebuje miesto pre seba. Babka nemala rada  chladné priestory, pripomínajúce jaskyňu, a nerada schádzala dolu po týchto schodoch, keďže jej to problémy s nohami nedovoľovali. Domnieval sa, že tam dedko má také svoje súkromné útočisko. Predpokladal, že tento zvyk si osvojil kvôli jeho tak trochu samotárskej povahe a nutnosti vyhýbať sa všetkému a všetkým, kvôli čomu bol v rodine takisto považovaný za samotára a čudáka.
On sám tam tiež nesmel chodiť, vždy sa to zamykalo. Stala sa z toho akási tajomná komnata. Starý otec ho raz prichytil pri tomto príklope ešte keď bol mladší a dostal od neho poriadne po zadku, odvtedy sa tomu miestu akosi podvedome vyhýbal. Kým bol starý otec žil, nedovolil si narušiť jeho súkromie.
Hneď počas prvého dňa, keď prišiel bývať do tohto domu, nad ním však zvíťazila zvedavosť. Hľadal kľúč, ale keďže ho nikde medzi vecami nenašiel a všetko bolo zbalené dokonale chaoticky, musel najprv odmontovať príklop, rozbiť zámok a až potom objavil to najzaujímavejšie miesto z celého domu. Vyzeralo to tam takmer ako v tajnom bunkri, komnata nebola práve tým najlepším označením pre to, čo objavil.  
A zistil aj niečo, čo by mu nikdy predtým ani len nenapadlo. Objavil svoje vlastné centrum zábavy.
Jeho starý otec mal vlastný generátor, mal tam počítač, rôzne sledovacie zariadenia, kameru, a pomerne úzku posteľ. Takisto aj minichladničku, v ktorej našiel ešte nejaké staré nápoje. Väčšinu z tých technických veci, niektoré z nich boli takisto ešte len zabalené v krabiciach, mal to od svojho syna, Garethovho strýka, ktorý s takouto elektronikou pracoval. Vždy mu niečo tajne priniesol, niektoré veci ani len nerozbalil, napr. menšiu laserovú tlačiareň, digitálny fotoaparát, a rôzne iné veci, vrátane niekoľkých starších mobilov.
Po prezretí záznamov v počítači  pochopil akej záľube sa jeho starý otec venoval.
Rozhodne bol stalker.
Sledoval väčšinou ženy, mal rozmiestnenú celú sieť kamier po susedstve, keďže vďaka svojmu povolaniu, inštalatéra sa zrejme dostal všade. Rozhodne chápal, prečo tak ochotne šiel pomáhať susedom, aj napriek boľavému chrbtu a iným problémom, aj keď bol už dávno na dôchodku. Zabezpečil si tým dokonalé možnosti na to, aby jeho malé útočisko uspokojilo všetky jeho túžby. Niektoré kamery sa nachádzali aj v kúpeľniach, v izbách istých dievčat a na podobných tak trochu zahanbujúcich miestach. Pokryl aj miestne milenecké miestečká, niektoré z nich dokonca nepoznal ani Gareth. Dozvedel sa od nich práve vďaka týmto kamerám.
Začalo to celkom nevinne. Chcel len vedieť, čo všetko jeho starý otec sledoval a potom to všetko zbaliť. Bol len zvedavý a myslel si, že ho to čoskoro prejde.
No postupom času si uvedomil, že ho to začína baviť. Bolo to vzrušujúce, aj keď čoskoro pochopil, že sa bude zrejme orientovať na iné objekty ako jeho starý otec. Sledoval prevažne mužov a chlapcov hlavne v jeho veku. A páčilo sa mu to. Nachádzal si medzi nimi obľúbencov, od ktorých takmer nedokázal odtrhnúť zrak. Obľúbil si hlavne domácnosť pána B.
Prepadol tomu úplne a už nebolo cesty späť. Snažil sa to ukončiť, ale vždy si našiel nejakú zámienku, aby sa mohol vrátiť ku kamerám. Jediné, čo mu bránilo nechať sa úplne pohltiť tým svetom, bola práca a škola, no domov sa tešil ako malé dieťa len preto, aby mohol sledovať najnovší vývoj udalostí. Nikomu neubližoval, neprezrádzal tajomstvá, ktoré sa občas dozvedel, ani si ich nikam nezapisoval. Tešil sa na to, ako na nejakú hru, v ktorej vždy víťazil len on.
Nedočkavo sa presunul na svoje zvyčajné miesto, chcel si to vychutnať, skôr než ho opäť pohltia každodenné povinnosti.
Zapol počítač, bol už trošku starší, preto mu trvalo, kým sa rozbehol a vydal pritom nepríjemný zvuk, ale to mu neprekážalo. Zvykol si na ten zvuk, predstavoval takmer neoddeliteľnú súčasť toho procesu.

1. kapitola
1
2