28. 8. 2015

Letné prázdniny 6. kapitola 1/3




 obdobie:  prázdniny pred nástupom do 5. ročníka, špeciál určený na letné prázdniny...

varovanie: snarry, romantika, Snape_dohliada na Pottera, AU, prázdniny v pradiarskej uličke a nie na Rokforte, život so Snapovom v bežnom svete...agresívnejší_Harry
obsah:  Dumbledore Harrymu koncom roka oznámi, že vzhľadom na isté okolnosti, budú jeho prázdniny tento rok prebiehať inak, než zvyčajne. A Harry nie je vôbec nadšený, keď zistí, že prázdniny bude musieť stráviť so svojím najmenej obľúbeným rokfortským profesorom. (Pričom pred ostatnými sa musia tváriť, že ide k Dursleyovcom, tak ako zvyčajne)




 Pre Michalette, Vai, Profesor, Mononoke.


„Nemáte tu čo robiť!“ privítal Snape, akéhosi muža, ktorý za ním prišiel po raňajkách.
Harry, ktorý mal pôvodne v úmysle ísť von, tieto svoje plány prehodnotil, keď sa jeho myseľ opäť dostala do akéhosi zvláštneho stavu a on aj keď necítil viac Snapove pocity, lebo narazil na akúsi pevnú hradbu, vedel, že sa niečo deje, ostal stáť pri dverách do Snapovej pracovne, aby zistil, čo  bolo dôvodom tejto rannej návštevy. Nepredstavovalo to preňho žiadne nebezpečenstvo, okrem profesorovho hnevu, no nevyzeralo to tak, že by Snapa práve teraz trápila jeho prítomnosť.
Stihol mu ešte vysvetliť pár vecí týkajúcich sa ochranného kúzla a jednou z jeho výhod bolo to, že návštevník Harryho nemal možnosť ani len vidieť, aj keby doslova stál pred ním, pokiaľ by mu nebolo udelené povolenie. Tento muž, túto výhodu nedostal, preto nemal ani len poňatia o tom, že Harry je svedkom jeho návštevy v profesorovom byte.
Každopádne bol to starší, pomerne elegantný čarodejník, no dnešné ráno preňho zdá sa nebolo najlepšie, lebo prišiel v pokrčenom habite, bol bledý akoby mal smrť na jazyku.
Keď ten muž zazvonil pri dverách, Harry mal možnosť zistiť, ako funguje časť tej ochrany, kúzlo ho pred ním ukrylo a on ho jednoducho nevidel, v tvári mal vpísanú hrôzu.
A Harry mal možnosť cez poodchýlené dvere vidieť ako sa strhol po tom Snapovom nie práve najprívetivejšom privítaní.
„Moja manželka... prišiel som kvôli nej...“ hlesol ten muž zdrvene, prikrčil sa, sklonil hlavu a o pár krokov ustúpil.
„Prosím vás, povedzte mi, čo s ňou bude... čo môžem urobiť, aby Temný pán, aby nám odpustil... ona len chcela, ochrániť to dievča... ja som jej hovoril, že...“
„Nie som povinný počúvať vaše výhovorky, Greengrass...“ znechutene mu skočil do reči Snape.  
Obišiel stôl a zrazu stál pred ním.
Nepríjemný a chladný, v tej podobe, ktorú Harry nenávidel a musel s tým mužom aj proti svojej vôli súcitiť.


„Nie je mojou povinnosťou starať sa o vašu rodinu. Pre Temného pána ste boli veľkým sklamaním, keď ste odmietli tú česť...“
Muž rýchlo pokrútil hlavou.
„Ja som nechcel, prisahám, že nie, ale ona... trvala na tom, že ju musíme ukryť, že nemôžeme dovoliť, aby...“
„Mlčte!“
 „Prosím, Temný pán... on ... ak sa za ňu prihovoríte, prosím vás... Severus...“ prosil ho s narastajúcim zúfalstvom v hlase. Hlas mu od zúfalstva preskakoval, zaznievalo mu v ňom číre zdesenie a strach.
„Najlepšie, čo môžete urobiť, je vrátiť sa domov, vaša manželka sa zrejme čoskoro vráti, Temný pán rozhodol o jej treste, a ak to bude jeho vôľa čoskoro sa opäť stretnete... teraz choďte...“
„A čo bude s ňou...“
„S kým?“ opýtal sa Snape, spôsobom ktorý neveštil nič dobré.
„S mojou dcérou...“ hlesol ten muž, takmer nehlučne.
 „To si nedovoľujem odhadnúť, Greengrass,“ nemilosrdne vyhlásil Snape, pevne zovrel mužovo rameno a odviedol ho zo svojej pracovne.  
Harry ustúpil a schoval sa, aby ho profesor nevidel.
Muž sa po celý čas chvel a v jeho pohľade bolo toľko bolesti a bezmocnosti a Harry cítil ten podvedomý dotyk hnevu.
To bola jeho manželka, ktorú včera mučili a urobila to preto, lebo chránila svoju dcéru pred NÍM.  A on nielenže ju osobne potrestal, ale aj k jej manželovi sa správal ako k handre.
A Snape nemal ani toľko slušnosti, aby sa s ním zhováral ako s človekom, nie, on musel vidieť ako sa zlomí, robilo mu radosť niečo také urobiť, Harry vedel, že rád ponižuje ostatných a bol presvedčený o tom, že Dumbledore by ho mal práve teraz vidieť, aby pochopil, prečo ho Harry tak veľmi nenávidí a prestal mu neustále vyčítať, že profesorovi krivdí.
Prešiel viac dopredu a počkal na Snapov návrat.
„Prečo ste to urobili? Prečo ste sa k nemu potom všetkom správali, ako...“
„Nemám náladu na vaše nariekanie, Potter...“ chladne ho zahriakol Snape a chystal sa ísť ďalej, akoby tam Harry vôbec nebol.  
No on sa nedal len tak ľahko odbiť, postavil sa mu do cesty, opäť ovládaný tým silným hnevom, ktorý rezonoval hlboko v jeho vnútri.