27. 10. 2015

Virtuální realita 12. časť








autori : Sylvík & Adelaide
Žánr: slash (zatím tak 15+)
Páry: Alan Rickman / Daniel Radcliffe
Poznámka: Dvě zvrhlice se spojily a vytvořily veledílo. Nebo máte jiný názor? Prosíme o Vaše připomínky!
Poznámka2: Znovu publikované na Meropesvete so súhlasom autora.  
autor nadväzujúceho fan pokračovania: Merope Merzmer, ktorá sa podujala  obnoviť túto poviedku.



 poznámka:  vyjasňovacia časť,  mierne jesenná, ale nebojte sa čítať ďalej, Dan si musí zjesť časť toho čo navaril, ale nič ešte nie je stratené...

 Pre Abequa, Henry.Wilde, Ada Cordella.

Alan práve hľadal jeden scenár, ktorý si plánoval prezrieť, už dlhší čas sa pohrával s myšlienkou, že by mohol po skončení Pottera, pokračovať vo svojich plánoch týkajúcich sa režírovania, istý čas, akoby si na to ani on sám netrúfal, no práve teraz opäť začínal uvažovať aj možnosti tohoto druhu.
Jeho pozornosť si však uzurpovalo pomerne nesmelé zazvonenie, ktoré zachytil len preto, lebo nechal otvorené dvere.
Zamieril do tmavej predsiene, vo svojom prechodnom byte, na ktorý si ešte tak celkom  nezvykol.
Patril mu, no nebýval tu často a teraz mu pripadal až priveľmi tmavý a bezútešný, svojím spôsobom mu pripomínal byt Snapových rodičov, aspoň čo sa týkalo celkovej atmosféry. Predpokladal, že teraz bude nutné pustiť sa do určitých úprav, ak ho chce aj naďalej využívať. Rime nechal ich spoločný byt, predpokladal, že to bude tak najlepšie aj vzhľadom na to, akého privítania sa mu tam svojho času dostalo.
Práve teraz sa však od neho očakávalo, že sa bude venovať svojej návšteve, preto sa snažil o tom priveľmi nepremýšľať a rovnako ani o iných veciach, ktoré ho trápili viac než by si vôbec dokázal pripustiť.
Keď otvoril tie dvere, uvidel tam stáť Daniela.
„Ahoj…“ hlesol jeho priateľ, skláňal hlavu a takmer sa mu ani len nedíval do očí.
Nevyzeral vôbec dobre, bol priveľmi bledý a jeho pohyby boli skôr pomalé a strnulé. Nepochybne mal za sebou ťažkú noc, no myšlienka na to, na Alana nepôsobila práve najlepšie.
„Ahoj, Daniel…“ pozdravil ho, stále ešte pritom zvažoval či ho vôbec pustí ďalej, domnieval sa že nie je pripravený na priamu konfrontáciu s ním, no pri pohľade naňho, na to zúfalstvo, ktoré mal vpísané v tvári, keď sa konečne odvážil naňho pozrieť, nedokázal zavrhnúť tú možnosť, že by sa mohli napriek všetkému pokojne pozhovárať, tieto dve možnosti v ňom istý čas zvádzali boj.
A Daniel si to zrejme všimol, lebo to bol on, ktorému sa podarilo medzi nimi nastoliť poriadok.
„Nemal som v úmysle ťa tak  neohlásene prepadnúť, ale potrebujem s tebou hovoriť…“ dostal so seba Daniel, čo ho napokon utvrdilo v tom, že bude lepšie, ak sa nenechá aspoň nateraz ovládať hnevom.
„Tak dobre, poď ďalej…“  odstúpil, aby mohol vojsť dovnútra, jeho hlas znel dosť stroho a chladne.
Dan ho mlčky nasledoval, stiahol plecia, bol mierne zhrbený a celý jeho postoj stále ešte dosť nervózny a strnulý, by za bežných okolností Alana podnietil k tomu, aby ho utešil a upokojil, no za daných okolností sa ho radšej ani len nedotýkal. Čo však neznamenalo, že potom netúžil, áno, prial si, aby neexistoval ten dôvod, ktorý by mu bránil niečo také urobiť, pretože Daniel to očividne potreboval, no nemienil podľahnúť svojim pocitom… a dovoliť, aby sa dalo všetko vyriešiť len smutným pohľadom.
Namiesto toho ho len odviedol do svojej obývačky, medzi tie porozkladané scenáre a svoje poznámky.
Dan po nich nervózne prešiel pohľadom.
Vyzeral tak, akoby sa mu razom zrútil celý svet, bolo to v jeho pohľade, v každom nervóznom geste.
„Pokojne si sadni, tam kam chceš…“  pomohol mu Alan, keď videl, že to očividne potrebuje, lebo stále len pohľadom hypnotizoval miestnosť a neodvážil sa ani len pohnúť a trvalo to pomerne dlhší čas.
 „Mám tu trochu neporiadok, práve som hľadal jeden scenár, ale to môže počkať…“ odsunul pár scenárov a urobil im obom miesto.
Dan si poslušne sadol a stále naňho upieral nervózny pohľad.
To, že on sa chcel rozprávať no v podstate toho povedal len veľmi málo Alana netrápilo.
„Dáš si niečo?“
„Nie, ďakujem…“ vyhlásil Dan takmer smutne a bolo viac než očividné, že práve teraz netúži po ničom inom, len po rozhovore s ním.
„Ako… ako dopadlo stretnutie s Rimou?“ začal tou bezpečnejšou otázkou, aj keď napätie medzi nimi očividne narástlo, už len preto, že Alan sa ešte stále dosť mračil, keď si sadol oproti nemu.
„Prekonala moje očakávania, ak by som mal byť presný…“  povedal stále ešte pomerne pokojným hlasom, čiastočne tichším.
Dan mal ruky na svojich kolenách a očividne nevedel, čo by mal s nimi urobiť, prekrížil si ich, čím dával najavo, že sa snaží chrániť prípadne, že je ovládaný svojím vlastním strachom.
„Prepáč mi to, ten náš posledný rozhovor… trochu som žiarlil na to, že sa máte stretnúť…“ dostal so seba napokon aspoň jednu časť tej preňho nepríjemnej pravdy.
„Žiarlil?“
„Áno, presne tak… ja… bál som sa, že sa k sebe vrátite, každý o tom hovorí, všetci si myslia, že ešte máte šancu… prepáč ja, tak som to nechcel povedať, ja len…“ začínal sa do toho poriadne zamotávať jeho mladý priateľ.
„Nevrátime sa k sebe. Rima sa stále stretáva s mojím niekdajším priateľom Simonom, dalo by sa povedať, že spolu fungujú už dlhší čas a je dosť možné, že to medzi nimi bude aj oficiálne…“ nebolo preňho jednoduché tú možnosť pripustiť a samozrejme naňho myslel ako na zradcu, ktorý sa zaplietol do ich vzťahu, nedokázal ho zniesť a dal mu to aj patričným spôsobom najavo, keď sa prednedávnom stretli na istej akcií, medzi nimi vládlo dosť silné napätie a vskutku sa musel veľmi ovládať, aby mu neuniklo pár vecí nevhodných pri takejto príležitosti, no zmieriť sa s tým, že odteraz bude on jej priateľom, nebolo až také ťažké, ako si pôvodne myslel. A neprekážalo mu ani to, že Dan naňho žiarlil, lichotilo mu, že je ešte predmetom niečoho takého, aj vo svojom veku, ktorý začínal považovať vskutku za úctyhodný, aj keď sa cítil dobre a stále bol pripravený na nové výzvy, vedel, že isté veci má už za sebou a bude nutné zmieriť sa s tým, že nie je všetko také ako, keď mal dvadsať.
Dan pomaly a takmer odovzdane prikývol.
„To je všetko o čom si so mnou chcel hovoriť?“
„Nie…“ hlesol Daniel potichu.
„Tá včerajšia noc, to že sme sa pohádali kvôli Rime, nejde len o to… ja trochu som to prehnal… zrejme si už počul o istých veciach, ktoré sa objavili na nete…“
„Áno, počul som o nich Daniel,“ pripustil Alan tú možnosť, že je to tak.
„Ja nič z toho som nemal v úmysle, nechcel som, ja len… mrzí ma to, no… nebolo to nič vážne, prisahám, len sme trochu blbli, ale v podstate sa nič nestalo…“ začal no, náhle sa opäť zarazil, zrejme nechcel, aby to vyzeralo, že celú situáciu zľahčuje a pôsobil pritom tak nešťastne a zraniteľne.
Alan by mu možno aj uveril, keby on sám svojím postojom každé jedno z tých slov nepotápal, tým, že v nich zaznievala toľká nervozita a z jeho strany to skutočne nevyzeralo tak, akoby o nič nešlo, celá jeho reč tela prezrádzala to, že si nie je sebou istý a už vôbec nie svojimi slovami.
„Je to len môj kamarát z divadla, aj on bol na tom podobne ako ja… No prisahám ti, že sa nič vážne nestalo… nič také ako s tebou… “ opakoval to, takmer akoby tomu aj on sám túžil uveriť.
Ticho.
Alan nejaký čas len mlčal a aj on naňho len hľadel.
„Páči sa ti ten tvoj kamarát z divadla?“
„Nie, ja len… všetko sa to na mňa akosi zosypalo, ani som presne nevedel, čo robím… pomiešal som alkohol a keď som sa prebudil nič nedávalo zmysel… prosím, Al, prepáč mi to, ja… úplne mi vtedy preplo… “  tentoraz už jeho hlas znel istejšie, bolo na ňom vidieť, že ho skutočne veľmi mrzí.
„Čo presne znamená, že ste spolu blbli?“ neodpustil si Alan ani túto otázku. Nechcel byť k nemu krutý, no potreboval, aby bol v tomto zmysle k nemu úprimný, aj keď to aj preňho bolo ťažké a neboli to otázky, ktoré by si dokázal užívať.
Dan ešte viac zbledol.
„Ja…“  jeho pohľad opäť klesol k zemi.
„Na niektoré veci si nespomínam, no, je toho dosť čo sa mi vybavilo a… skrátka viem, že to nebolo tak, ako s tebou, lebo to by som neurobil, skutočne nie…“ naliehavosť v jeho hlase sa stupňovala.
Skutočne to vyzeralo tak, že mu veľmi záleží na jeho odpovedi.
Alan vstal, pomaly pristúpil bližšie, odsunul pritom jeden zablúdený starší scenár.
„Som rád, že si za mnou prišiel, Dan, ale aj tak ti ešte nemôžem povedať nič viac než len to, že na dva týždne odchádzam kvôli istému novému projektu, no budem s tebou v kontakte a potom, keď sa vrátim, myslím si, že malá prestávka nám obom len prospeje… Budem musieť vziať späť aj to, že som ti sľúbil, že o nás môžeš verejne hovoriť, zatiaľ to ešte necháme tak, ako to bolo doteraz… keď sa vrátim opäť sa pozhovárame… Potrebujem nejaký čas a predpokladám, že ty tiež, aby si zvážil, či je skutočne vzťah so mnou, to čo chceš…“ aj tak tú cestu plánoval, no malo to mať úplne iný priebeh, ale práve teraz mu vzhľadom na okolnosti prišla vhod, potreboval to, získať odstup, aby sa aj on nedopustil chyby, ktorú by mohli prípadne ľutovať a zároveň dať svojmu mladému priateľovi šancu, aby zistil, či to čo je medzi nimi je skutočne to o čo stojí za to bojovať.
Pokračovanie nabudúce…
 

predchádzajúca časť nasledujúca časť