20. 3. 2016

Pradiarska ulička Epilóg





 na motívy filmu: "Dom pri jazere"
varovanie: romantika



obsah: po vojne sa Harryho vzťah s Ginny rozpadá, Harry je po vojne traumatizovaný a neschopný vrátiť sa do bežného života, hľadá si nejaké miesto, kde by mohol aspoň na chvíľu uniknúť pred všetkým a zotaviť sa bez toho, aby od neho stále niekto niečo žiadal, preto si vyberie muklovskú agentúru...

Z ponuky si zvolí Pradiarsku uličku, byt Severusa Snapa.



 Pre Abequa

Neozvala sa.
Prešli už takmer tri roky, odkedy podali tú žiadosť o dočasné opatrovníctvo, matka Daphne však doteraz o sebe nedala vedieť.
Malá si už viac - menej zvykla na život u nich. A v mnohých ohľadoch si aj oni zvykli na ňu.
Harry si nevedel predstaviť, že by mali o ňu prísť. Na ministerstve už bola nová žiadosť. Tentoraz omnoho závažnejšieho druhu. Malá si svojím spôsobom získala aj Severusa, zbavil sa tej počiatočnej opatrnosti a Harry ho často prichytil pritom, ako malej niečo ochotne vysvetľuje, ako svojho syna, ale aj ju berie ako svoje deti.
Obzvlášť, keď si myslel, že ho nikto nevidí, býval omnoho ochotnejší sa takto prejavovať aj voči malej.
Harry netrpezlivo očakával potvrdenie od ministerstva, ktoré by malo celú vec uzavrieť a medzitým sa všetko pripravovalo na Veľkonočné sviatky. Mali svoj malý rituál, keďže on sám nemal veľa príležitostí si sviatky užiť, so svojou rodinou sa rozhodol sláviť všetky, ktoré boli uznávané, deťom sa však páčila aj Veľká noc, tak si ju trochu prispôsobili podľa seba a urobili z nej vskutku jeden  z tých sviatkov, kedy sa u nich na chatke zišla väčšia spoločnosť.
Prišiel Ron, Hermiona, jej manžel Draco Malfoy, to Harrymu aj po takom čase pripadalo zvláštne, aj keď už aj oni mali spolu syna, ktorý takpovediac získal vskutku netradičné meno, Scorpius, ktoré bolo medzi Ronom a Hermionou dosť často omieľanou témou  a Ronova manželka Hannah, ktorá už čakala prvé dieťa.
Trvalo im to asi najdlhšie z celej partie, no napokon sa aj oni uzavreli manželský zväzok.

A prišla aj Eloise a jej partner. Dostali od nich pozvanie, vskutku si práve teraz myslel, že by bol ochotný zvyknúť si na všetko, keď sa mu už podarilo akceptovať aj prítomnosť bývalého dementora. Nepochybne k tomu prispel aj fakt, že práve ich syn Damien sa skamarátil s malou Daphne, ona si našla k nemu cestu veľmi rýchlo a prijala ho do rodinného kruhu skôr než tí ostatní. Quentin tým nebol veľmi nadšený, no Daphne mu dala jasne najavo, kde sú hranice, čo znamenalo, že po nejakom čase bude v ich rodine zrejme opäť veselo, no Harry sa tým práve teraz netrápil.
Mali ešte dostatok času na to, aby sa pripravili na podobné záležitosti. Každopádne Damien vyzeral ako vskutku bežné dieťa, nič nenasvedčovalo tomu, že jeho rodičia nie sú práve typickým párom.
A celá tá záležitosť spojená s Malcolmovými schopnosťami ostávala stále len ich tajomstvom.
Pokiaľ nebol nebezpeční, aspoň nie natoľko, aby spôsobil nejaké závažné škody, Harry nemal v úmysle sa miešať do jeho života. No občas sa pristihol pritom, že dáva Eloise isté otázky, ktoré ju však vôbec nepobúrili, vždy mu vysvetlila, že sa tým nemusí trápiť, že ona už najlepšie vie, ako si poradiť s týmto netradičným aspektom v ich živote.
A aj teraz mu pomáhala s touto vskutku veľmi vážnou veľkonočnou úlohou.
Harry práve schovával čokoládové dobroty a hračky v blízkosti ich chatky a pod ochranným kúzlom.
 „Myslíš, že môžem aj tam...“ opýtala sa ho.
„Áno, iste, pokiaľ sa nedostaneš za hranicu, bude to v poriadku...“
Nebolo nič lepšie, ako zabaviť deti a doprial aj Severusovi tú možnosť, aby sa počas príprav tohto druhu mohol držať trochu bokom, a robiť si svoje veci, lebo vedel, že potom bude mať omnoho lepšiu náladu a bude prístupnejší.
Deti boli opäť s nimi vonku, spokojné a šťastné, že sú na čerstvom vzduchu a ani jemu nič nechýbalo. Práve teraz v spoločnosti Rona a Hannah, ktorí na nich dohliadali.
Aileas si zvedavo obzeral dobroty, no tento sviatok už preňho nebol neznámy, a aj on dával najavo, že by niečo chcel, čo sa Harry rozhodol využiť a aj jemu pripraviť niečo, čo by preňho mohlo byť príjemným spestrením.
A Severín sa na nich díval zo svojej novej rozhľadne, z miesta, na ktorom sa práve teraz spokojne vyhrieval.
V jeho pohľade Harry zachytil istú spokojnosť. Istú vyrovnanosť, akoby on sám práve teraz potreboval byť súčasťou toho príjemného rodinného obrazu.
„Ja už mám všetko...“ vyhlásil Harry, vskutku viac než spokojný so svojím výkonom.
„Ja už tiež budem končiť...“ Eloise sa narovnala a ešte vsunula dve cukrovinky, do ďalšej skrýše.
Ostávali ešte posledné dve, ktoré boli práve teraz v jej kompetencii, lebo Harry zachytil na sebe pohľad tých zvyčajne neprístupných čiernych očí.
„Tak už to začína...“
„Áno, Severus, obávam sa, že áno...“
Pobozkal ho a nechal sa objať, práve keď sa Eloise nakláňala k ďalšej skrýši.
No neunikol pozornosti Malcolma, premeral si ho mierne pobaveným pohľadom. A zamieril k svojej  manželke, ktorá ako sa zdá, definitívne ukončila veľkonočnú schovávačku.
„Výborne, Potter, vskutku by som sa čudoval, keby to tento rok bolo inak...“ povedal mu Snape, to čo sa z jeho strany dalo považovať za akceptáciu daného stavu.
„No aj ja tu pre teba mám niečo, čo sa dá za darček považovať...“ ukázal mu list s ministerskou pečaťou.
Zrejme bol tým modernejším spôsobom preposlaný z Pradiarskej uličky. Harry sa tomu najprv bránil, no práve teraz to považoval za jeden z tých šťastnejších nápadov.
Vskutku si nevedel predstaviť lepšiu správu než tú, ktorú dešifroval v tých pár formálnych riadkoch.
„Žiadosť bola schválená...“
Daphne ostane s nimi. Nikto to už nebude môcť viac spochybňovať.
„Áno, iste, pán Potter, pochybovali ste snáď o tom, že by sa to nemuselo podariť?“
„Ale Severus, ty predsa vieš, že...“
„Nie, ja nič neviem, Potter, len to, že teraz už ani ja zrejme nebudem môcť uniknúť...“
„Nie, pán profesor, neuniknete...“ ubezpečoval ho Harry, takmer až s úsmevom o tom, že urobí všetko preto, aby si tieto Veľkonočné sviatky užili viac než tie predošlé. 

 


poznámka: máme tu teda Prológ k tejto poviedke, ostáva nám teda jedna poviedka snarry Letné prázdniny, ktorej by sa bolo treba venovať. Ako novinku plánujem poviedku Portrét Severusa Snapa. Nuž uvidíme kedy sa objaví a tak... určite sa už niečo nájde... Letné prázdniny každopádne by mali pokračovať normálne a asi to vyzerá tak, že sa budem venovať im, aby sa posúvali ďalej, keďže je to poviedka čo píšem už od minulých Letných prázdnin a treba jej tiež venovať čas... :D
Táto poviedka sa tiež snáď niekedy doopravuje a bude kniha, takže bude toho tak či tak ešte dosť. Nateraz sú dôležitejšie tie rozpracované veci... :D