9. 7. 2016

Snapov syn Prológ





 
 celá poviedka



Snapov syn
*poviedka patrí k Čarovnej krajine (remake) zameriavajúcej sa na život, neuznaného syna Severusa Snapa a jeho láske k istej osobe... svojím spôsobom sa bude minulosť opakovať...
žáner: het, ale momentálne na tom vlastne ani nezáleží, krátka náladovka...
pár: bez páru (zatiaľ), postavy Quentin Quirrell (moja AUTP postava)  študent siedmeho ročníka na Rokforte, nepriznaný syn Severusa Snapa, jeho matka pochádza z rodiny Quirrellovcov no odčlenila sa od nich a otvorila si vlastnú dielňu so svojou spolužiačkou istou Brownovou, ktorá má dcéru Daphne (AUTP postavy)...
Daphne Brownová (budúca prváčka), Albus Severus Potter, James Potter (študent siedmeho ročníka)
Varovanie: AUTP postavy, nová generácia, možnosť, že história sa bude opakovať... 



Tmavovlasé dievčatko oblečené v bielych letných šatách, stálo pri jednom z tých tudorovských okien, nehýbalo sa, sedelo tam ticho, akoby oddelené od zvyšku sveta.  Ukryté za veľkým starožitným kreslom, určenom pre zákazníkov, ktorí sa rozhodli počkať v predsieni na vybavenie urgentnej objednávky.
Stále ešte znepokojené každým jedným silnejším zvukom, stále ešte fascinované dianím na Zašitej uličke. Pohybom tých temných postáv, ktoré tu v tesnej blízkosti Priečnej ulice, bol omnoho intenzívnejší než kdekoľvek inde. Nebolo to vhodné miesto pre deti, no nikoho z ich rodiny to očividne nezaujímalo, patrili sem, on sem prišiel prvý a teraz tu s nimi bývala aj Daphne Brownová. Dievča, ktoré sa stalo neodmysliteľnou súčasťou jeho života. To dievča, vďaka ktorej bolo omnoho znesiteľnejšie nosiť priezvisko Quirrell a takisto aj byť údajným Snapovým synom, kým celý svet mohol stáť proti nej, ona bola vždy tu, ona mu vždy verila.
„Ahoj...“ pozdravil ju.
„Ahoj, Quentin,“ hlesla nesmelo.
„Kde máš mamu?“
„Je niekde vo vnútri...“ ukázala na ťažké dvere vedúce do menšieho laboratória. Dnes sa s ňou ešte nestretol, zrejme pracovala na jednom z tých vlastných projektov, alebo prešla tými ďalšími dvermi, aby stretla jeho.
Aj ona mala tajomstvá, tak ako jeho matka, ktorá od neho vyžadovala isté veci, ktorým musel cez prázdniny čeliť. No o jej tajomstvách toho vedel viac než o tých matkiných. A snažil sa nebyť ich súčasťou.
Daphne ho však znepokojovala, viac než kedykoľvek predtým. To, čo rodičia odmietali vidieť, to pred čím všetci utekali, chcel on vyriešiť skôr, než bude neskoro. Nebola v poriadku, odkedy odišli od jej otca.
V jej pohľade bol strach. Bála sa aj jeho. Tie noci plné desivých snov, noci plné nekontrolovateľnej mágie, o ktorej všetci mlčali.
Jej strach. Ten strach, ktorý ju pohlcoval na toľko, až strácala kontrolu nad mágiou a aj on bol ohrozením jej krehkého sveta.
Aj keď nemala ani len najmenší dôvod na to, aby niečo také pociťovala voči nemu. Mal ju rád, viac než väčšinu ľudí. Znamenala preňho všetko, všetky tie nevypovedané veci, ktoré boli súčasťou neho, zosobňovala práve ona.
„Chceš ísť von?“ opýtal sa.
Pokrútila hlavou a pozrela naňho, stále ešte dosť nesmelo, stále ešte ovládaná tým strachom, ktorý ju ovládal odvtedy, ako sa sem prisťahovala spolu so svojou matkou. Spoločníčkou jeho matky, pani Brownovou, u ktorej sa remeslu učil aj on sám, keďže bol už dlhší čas súčasťou rodinného podniku, jeho vedomosti s elixírov neboli len súčasťou jeho bežnej výuky na Rokforte, venoval sa im do hĺbky, ktorá sa na škole nevyučovala až do takej miery.
„Nemusíš sa báť, budem s tebou... prejdeme sa po Priečnej ulici... zastavíme sa aj na zmrzlinu, stále máš rada čokoládovú však...“
„Áno, mám, ale mama sa bude hnevať...“
„Prečo by sa na teba mala hnevať?“
„Kázala mi čakať.“
„To len preto, lebo sa obávala, že by si sa mohla sama túlať po Zašitej uličke, ale so mnou ísť môžeš, vieš predsa, že so mnou sa ti nemôže nič stať...“ natiahol k nej ruku, chcel jej pomôcť prekonať ten strach, chcel, aby sa opäť usmievala, aj keď si nebol celkom istý, čo všetko by pre to mal urobiť a či je tou najvhodnejšou osobu.
„Tak dobre, ja teda s tebou pôjdem, len tu na krajíček...“
„Dohodnuté,“ vyhlásil Quentin spokojne.
Pomaly prijala jeho ruku, cítil jej drobnú dlaň v tej svojej. Tvárou jej prebehol jeden z tých úsmevov, ktoré mu naznačovali, že kráča tou správnou cestou.
Zložil si druhú pracovnú rukavicu, nechal ju položenú na nízkom stolíku, neďaleko vázy s kvetmi. Nateraz tam nikomu neprekážala.
Spoločne prešli hlavným vchodom, ozvalo sa cinknutie zvončeka a boli vonku, temné postavy, akoby na okamih zastali.
Premeriavali si ich, no Quentin nedával najavo strach, správal sa, akoby tam patril, akoby to bola jeho ulica a to oni tam boli navyše, čo očividne zabralo.
Prechádzali spolu okolo tmavých výkladov, obchodov poznačených čiernou mágiou.
„Naozaj tu predávajú, čiernu mágiu...“
Tentoraz sa usmial on.
„Nie, čiernu mágiu nie, len predmety s ňou spojené, no to je prísne tajné... oficiálne sa to nesmie, a už vôbec nie po páde VEĎ-VIEŠ-KOHO...“ pošepol jej tlmeným hlasom  a naklonil sa bližšie k nej.
Vážne prikývla, to bolo to temné obdobie v ich dejinách, veľmi temné, no svojím spôsobom aj fascinujúce.
Čiastočne sa týkalo aj jeho rodiny, aspoň jeho otca určite. On sám o tom hovoriť nesmel, ani nijak zvlášť zdôrazňovať, že s ním má niečo spoločné, matka na tom trvala, aj keď jeho podoba s ním bola neodškriepiteľná, čo mal možnosť zistiť, počas tých povinných stretnutí, ktoré absolvoval, otec ho nemohol vychovávať, nemohol s ním byť každý, deň oficiálne bol mŕtvy a vedel, že je lepšie, ak to tak aj ostane.
V ich rodine preto platili zvláštne pravidlá týkajúce sa neho a oficiálne ani len nebol uznaný, za syna Severusa Snapa.
Tak si to matka priala, no to jej nebránilo využiť prostriedky s otcovho trezoru,  na to aby si otvorila dielňu elixírov, na to, aby po vojne vyplnila prázdne miesto na trhu, potom ako sa odčlenila od svojej rodiny a šla si svojou vlastnou cestou.
A takisto aj vďaka jednému zo svojich strýkov, bývalému profesorovi Obrany na Rokforte, ktorý bol svojho času tiež blízkym prívržencom Temného pána. Práve kvôli nemu si vypočul viac posmeškov než by to bolo vôbec nutné, zmienky u tom, čo nosieval pod turbanom, boli preňho neprijateľné už od začiatku.
A Potter to vždy využil proti nemu, vždy na to poukazoval, akoby to bolo všetko, čo by malo byť dôležité, akoby on sám bol už od začiatku problémom, len preto, že sa vôbec narodil.
„A je skutočne taká desivá, taká zlá a nebezpečná?“
„Ja verím tomu, že rozdelenie mágie nie je až také dôležité, ako to na čo sa používa, ak niekto použije kúzlo tancujúce nohy, nepatrí to do čiernej mágie, no ak to urobí aby niekomu ublížil, či danú osobu zosmiešnil, myslím si, že práve na to by sa mal skôr brať ohľad než na to do ktorej kategórie to kúzlo patrí... No je pravda, že isté typy zaklínadiel, ktoré k čiernej mágii patria sú nebezpečné, no to sa dá povedať aj o tých, ktoré sú pôvodne svetlé...“
„Môj otec hovoril, že všetka mágia je zlá, že aj ja som zlá...“ povedala to, tie slová, ktoré z nej nemohli tak dlho dostať.
„Tvoj otec sa mýlil, Daphne, nie sme zlí, sme len iní...“
„Sme iní...“ zopakovala takým spôsobom, akoby ju to skutočne zaujalo, akoby to v nej vyvolalo istý druh posunu.
„To je pekné. To sa mi páči...“
Jej tvár, akoby sa opäť vyjasnila, akoby to bola opäť ona a on bol šťastný, už len preto, že bola ochotná sa mu aspoň čiastočne zdôveriť s tým, čo ju trápilo.
Prešli na druhú stranu a pred nimi sa zrazu otvoril svet plný farieb, nakupujúcich čarodejníkov. Svet, do ktorého obaja patrili. 
 z pohľadu Quentina
1. kapitola (Quentin)