30. 11. 2016

Azkabanský strážca 12. kapitola (celá)



 pár: Harry Potter/Severus Snape
varovanie: povojnové, Snape_prežil, Snape_väzeň
obsah:  Harry Potter nastupuje ako mladý auror na svoju prvú službu do Azkabanu (v Pottermore som sa dočítala, že po vojne tam už nestrážia dementori, ale vraj sa tam striedajú aurori)  Vyberie si túto službu, lebo má v úmysle "pozhovárať sa" so Severusom Snapom, ktorý čaká vo väzení na proces... Chce  mu pomôcť... postarať sa o to, aby s ním dobre zaobchádzali a pomôcť mu dostať sa späť na slobodu... A zblížiť sa s ním...
CELÁ KAPITOLA JASAJTE, ČíTAJTE. 👹


 

Spoliehať sa na Pottera. To bolo jedno z tých rizík, ktoré musel podstúpiť. Nikdy to však preňho nebolo zdrojom nehynúceho šťastia a už vôbec nie teraz. Harryho tvár však práve teraz svedčila o tom, že táto strata nebezpečne zasiahla aj jeho.
Omyly a straty tým sa nedalo vyhnúť, no bola tu aj nádej, tá forma nádeje, ktorú majster elixírov spoznal práve teraz, to odhodlanie bojovať, ktoré syn jeho nepriateľa vždy našiel, pôsobilo aj naňho.
No nemohol mu to povedať, nie takýmito slovami a pripustiť, že môže byť niečo silnejšie než hnev.
Nech bolo sklamanie so straty dôležitej súčasti jeho samého akékoľvek silné, zároveň tu bola aj tá úľava, že Potter je v poriadku, že mu hrozia len menšie poruchy spánku, ktoré sa dajú vyriešiť v najbližšom čase pomocou dostupných prostriedkov.
Jeho myšlienky boli stále spojené s Potterom, s tým, čo mu opäť hrozí a aké to ešte bude mať dôsledky, keď ho to dievča, viedlo späť do jeho cely.
Bola nervózna, nesústredená a nevenovala mu o nič väčšiu pozornosť ako on jej. Keď sa za ním zavreli tie dvere, pocítil úľavu, že nemusí byť v jej spoločnosti, že môže ponechať svojej mysli čas na to, aby zahasila oheň, ktorý sa jej dotkol, oheň ktorý v nej prevládol, keď pocítil strach.
Vyššia forma magickej obrany, počas ktorej pracoval s takýmito zhmotneniami mu umožňovala takýmto spôsobom regulovať prejavy svojich vlastných pocitov. Oheň bol práve teraz veľmi silný, čiastočne akoby cez neho prechádzala jeho vlastná osobnosť, ktorá sa snažila udržať pokoj a sústredenosť v jeho mysli, ten strach bol však práve teraz silnejší, strach, ktorý naposledy spoznal tak dávno a neprial si, aby prevládol v jeho mysli. 
Sadol si na dlážku do svojej obľúbenej pozície, mierne pokrčil kolená, vystrel sa a privrel oči.
Strach bol blízko, no nebol nepriateľ, bol zdroj niečoho, čo znamenalo, že je ešte stále len človek. Mohol sa o tom presvedčiť a cítiť to cez hradbu všetkých tých spomienok, ktoré sa rozostavili okolo neho.
Spomienok spojených s tou bolesťou so straty, s tou jeho časťou, ktorá nedokázala minulosť definitívne uzavrieť. Aj s tou ďalšou, ktorá nedostatok iných činností kompenzovala zhoršením jeho nálad a celkovou nespokojnosťou.
Nezmrazil oheň, nesnažil požiadať vodu, aby mu pomohla nájsť pokoj, ponechal ho ďalej horieť, koľko sa mu len zachcelo a nepočúval tie hlasy, ktoré kričali, že by nemal.
Skúmal ho, sledoval pohyb plameňov, nebol sám, lebo tam niekde bol strach, ktorý ho definoval, ktorý sa snažil ho ochrániť pred ním samým.
A potom k nemu prešla ona, pomaly takmer nenútene sa pohybovala smerom k nemu.
Bolo to dievčatko, no iné než to, ktoré videl vo väzení, iné než to, ktoré v jeho prítomnosti dosiahlo pokoj.
Jej sestra.
„Lily, ťa nemá rada...“ prihováral sa mu jej hlas. „Ona má rada mňa, ty si čudný, len čudný...“
Videl sám seba, stal sa ním, prešiel k tej časti, ktorá bola tak blízko strachu. Práve zo slov Petunie Dursleyovej mal strach. Boli zdrojom jeho obáv a naplnili sa ako jej vlastná kliatba.
Pristúpil bližšie k nej. Uzavrel jej cestu.
„Závidíš...“ obvinil ju neľútostne a sledoval ako ho odstrčila, no zároveň si priala, aby bol pri nej bližšie, chcela byť ako oni, tá jej túžba, dokázal ju priam vnímať.
Sledoval ako od neho uteká, nie s potešením, ale ovládaný neistotou. Čo ak má pravdu? Čo ak ho Lily vždy bude považovať len za svojho čudného kamaráta a nikdy...
Díval sa do svojich vlastných obáv a čelil im, nič nebolo ťažšie, než čeliť tomu všetkému, čo si dokázal spôsobiť on sám. Díval sa na svoje mladé ja s porozumením, ktoré nepreukazoval nikomu inému. Jeho tvárou sa mihlo niečo ako spokojnosť, keď videl ako ustúpil k iným spomienkam. Tentoraz súvisiacim so spravodlivým hnevom.
Neodvážil sa ju ani len chytiť za ruku a už vôbec nie pobozkať. No Potter, ten to všetko len tak urobil, akoby ho to vôbec nič nestálo. A ona? Dokázala všetko zahodiť len tak, len preto, že teraz je už vraj dobrý, že patrí k tým správnym. Odrazu.
A on sa chvíľu pokúšal ju nenávidieť, no nešlo to, nemohol zabudnúť na tú Lily, o ktorej si myslel, že by ho dokázala milovať.
Jej obraz však ustúpil do úzadia, pomaly akoby sa s ním lúčil bol nahradený spomienkou, preňho takmer až živou na azkabanského strážcu, na toho Pottera, ktorý...
Otvoril oči, skôr než sa ho tá spomienka dotkla, skôr než mohol cítiť jej silu na vlastnej koži.
Chlad bol opäť všade, no práve teraz mu pomáhal, aby nebol priťahovaný k svetlu, aby si nemyslel, že on má právo ukázať slabosť tohto druhu a plne si uvedomiť, čo to preňho bude znamenať.
***
Nové ráno.
Bolo spojené s tými istými tunajšími rituálmi, ktoré naňho pôsobili skôr utlmujúco.
Potter zrejme nemal žiadne ďalšie komplikácie, ktoré by sa nedali zvládnuť, lebo ho k nemu nezavolali. A predpokladal, že aj Salinger zvládne takú banalitu, ako vysvetliť mu liečbu, ktorú bude musieť podstúpiť.
Dovolil sám sebe jesť, opäť len pomaly a opatrne a vyhýbal sa tomu, čo by mu mohlo spôsobiť problémy.
Vrátane istých myšlienok, ktorým sa práve dnes snažil vyhnúť, už len preto, že všetko bolo akési sivé a bezvýrazné, keď vedel, že Potter je zrejme práve teraz uvoľnený zo služby a zrejme bude musieť zodpovedať pár nepríjemných otázok zo strany svojich zamestnávateľov.
No aspoň čiastočne to zrejme oddiali ten problém s Grangerovou, ak sa to vôbec problémom dá nazvať.
K myšlienkam na ňu sa však našťastie či nanešťastie nedostal, lebo dvere na jeho cele sa otvorili.
Dovnútra vošiel Krum spolu so Shackleboltom, zrejme šlo o jednu z tých nečakaných inšpekcií, ak sa to tak vôbec dalo nazvať.
„Dobrý deň, pán profesor...“ oslovil ho ten muž, ktorého si riaditeľ dokázal získať na svoju stranu.
A práve teraz bol jedným z tých osôb, ktorá mohla po rebríčku postúpiť vyššie.
„Dobrý deň...“ odvetil stroho a prinútil sám seba vstať, už len preto, že sa to patrilo, v prítomnosti možno aj budúceho ministra mágie. A nebolo vhodné ho dráždiť nepremyslenými činmi.

Za čo bol odmenený podaním ruky.
„Môžete nás nechať...“ povedal Krumovi, ten len prikývol a opustil celu.
„Bežná inšpekcia...“ opýtal sa ho, keď sa za ním zavreli dvere.
„Dá sa to tak povedať, áno aj nie... ak mám byť úprimný, zaujíma ma hlavne Potterov vzťah voči vám...“
Pochopil, že bude musieť zaplatiť za tú možnosť byť opäť prijímaný so cťou.
Shacklebolt bol Dumbledorov človek, vedel, čo to znamená viac než tie ostatné nevinné duše. Čo však neznamenalo, že bude zhovievavý voči Potterovmu poblázneniu.
„Potterov vzťah voči mne...“ začal neúprosne a vkladal do svojich slov takmer až ľadový chlad.
„Na to by ste sa mali spýtať, Pottera samotného, nemyslíte, Shacklebolt?“
„Dostali sa ku mne isté chýry, kvôli ktorým som nútený vypočuť vás oboch...“
„Tak dobre,  odpoviem vám na všetky vaše otázky, ak je to tak, som vám, ako vidíte absolútne k dispozícii... Rád by som vám ponúkol, aby ste sa posadili, no ako vidíte, moje možnosti sú značne obmedzené...“ uzavrel Snape so zatiaľ len jemnou dávkou irónie, zatiaľ ešte len miernejšou vzhľadom na spôsob, s akým s ním auror komunikoval.
Snape nemal možnosť na jeho slová zareagovať, nebolo mu súdené sa k tomu vyjadriť, keďže to bol práve Potter, ktorý nečakane vpadol od ich rozhovoru, ako stádo splašených kentaurov.
Snape sa hneval. Potter konal neuvážene a mal predsa nariadený oddych a vyhýbanie sa stresu.
Práve teraz prišiel v tom najmenej vhodnom čase, aby ho len rozptyľoval.
A pre Severusa bolo čoraz ťažšie ubrániť sa rozhorčeniu nad tou trestuhodnou nedbalosťou.
„Kingsley, vy...“ oslovil ho Potter, ako inak absolútne presvedčený o tom, že jeho zásah je viac než nevyhnutný, no Snape, ktorý videl, že výraz jeho tváre priam hraničí s katastrofou ho zastavil.
„Ako máte možnosť vidieť, pán Potter, je rovnako drzý a arogantný, ako bol jeho otec, no je to naša hviezda všakže a tie ako vidíte sú značne predceňované, všakže?“
Snape predpokladal, že to bude stačiť na to, aby sa Potterov vzťah voči nemu prejavil a Potter sa podvedome vrátil k ich predchádzajúcemu spôsobu komunikácie.
„Mlčte!“ odsekol zjavne teraz už aj on vyvedený z miery.
Snape sa nakrivo usmial, spokojný s tým ako Potter zareagoval na túto v podstate starú a dosť otrepanú hru, no práve teraz nemal dosť času ani kreativity na vymýšľanie ďalších urážok, keďže časť jeho mysle znepokojoval donášač, ktorý sa odvážil miešať do ich vzťahu. A povedzme, že tej osobe práve teraz nedokázal priať nič dobré.
A ani preňho samého práve teraz nebolo dobré, aby si uvedomil, ako Potter na ňom lipne.
Nevedel nič o Shackleboltových plánoch a nedôveroval mu natoľko, aby mu práve teraz vydal na milosť ich vzťah.
„Ak dovolíš, Harry... rád by som sa pozhováral s profesorom Snapom osamote... toto je oficiálna inšpekcia z ministerstva mágie, je nutné dodržiavať služobný postup aj s tebou sa potom pozhováram osobitne...“
„Áno, pane...“ podrobil sa Potter jeho prianiu a presunul sa na druhú stranu dverí.
***
Grigoriho prípad bol predsa uzavretý. Všetka pozornosť, by mala byť teraz orientovaná na takzvané dievčatko, no nezdalo sa, že by Shacklebolta, práve teraz znepokojoval tento prípad.
Trápil ho on a jeho práca.  Inšpekcia sa práve teraz zaujímala o väzňov, ktorých mal na starosti on. Znepokojilo ho to, lebo až príliš rýchlo pochopil, čo mohlo spôsobiť tento druh preňho neželaného záujmu. Severus by mal práve teraz zniesť dôsledky a že to bude opäť on, kto bude musieť znášať nepríjemnosti s tým spojené.
Aspoň čiastočne ho upokojilo to, že prišiel Shacklebolt osobne, vážil si ho a veril mu, no vedel, že by si mohol ich vzťah vysvetľovať po svojom, preto nechcel nič ponechať na náhodu a nechal sa takpovediac uniesť svojimi momentálnymi pocitmi. Mal ostať na ošetrovni, ešte nemal dovolené pracovať, vedel, že sa to nestretne s veľkým porozumením, ale nedokázal tam len tak sedieť.
Vedel, že urobil chybu, že to nebolo nič, čo by Snape práve teraz dokázal oceniť, no nedokázal tomu zabrániť. Bolo to silnejšie než jeho vôľa. A neostávalo mu nič iné len čakať na to, ako inšpekcia napokon dopadne.
Stál teda pri jednej z tých tmavých stien a pokúšal sa opäť nájsť v sebe pokoj, zatínal nechty do dlaní, v snahe zaceliť tie nové trhliny vo svojej obrannej stene.
Snape mal pravdu, nie je spoľahlivá, nedokáže ho ochrániť. No musí vydržať. Nemá na výber.
Aj keď vedel, že neskôr sa s ním bude o tom musieť pozhovárať, na čo sa vôbec netešil.
„Harry...“
Strhol sa a obrátil za hlasom, spojeným s dotykom akejsi ruky na jeho pleci. Bol to len Viktor.
„Všetko v poriadku, Harry?“
Prikývol, aj keď o tom nebol naplno presvedčený.
***
Mal by uvažovať o odpovedi, ktorú poskytne Hermione, no vždy, keď sa o to pokúsil zdalo sa mu, akoby sa s ňou mal chuť len pohádať. Mal v úmysle požiadať Ginny o rozhovor, aj napriek tomu, že to stále nepovažoval za dobrý nápad, naliehanie priateľov, však v jeho prípade, ako vždy padlo na úrodnú pôdu.
Vedel, že by to mal stihnúť skôr než loď odíde, keďže pošta bola aj tak dosť problematická kvôli neochote sov doručovať zásielky z Azkabanu a späť bolo rozumnejšie poslať odpovede priamo loďou.
Od týchto činností sa však úspešne nechal odrádzať vyplňovaním výkazov o dochádzke, ktoré dostal takpovediac za trest a hlavne tie prezenčné listy s neskutočne malými kolónkami, do ktorých sa mu akosi vôbec nechcelo podpisovať, čo nebol len jeho problém, no práve on si kvôli tomu vypočul najviac kritiky.
Prial si aj ísť za Severusom, ospravedlniť sa mu za svoju reakciu, no nemohol to urobiť, donášač, by to iste využil vo svoj prospech a oficiálne ešte stále nebol v službe.
Všetko mu to doniesli na ošetrovňu a dali mu jasne najavo, aby ju bez súhlasu liečiteľa neopúšťal.
Počas vypĺňania tých nudných dokumentov sa však napokon v jeho mysli objavili slová, ktoré skutočne vystihovali to, čo svojim priateľom plánoval odkázať.
Drahá Hermiona,
Ďakujem ti za Tvoj list. Mám sa už lepšie. Už som si zvykol na tunajšiu službu a stáva sa to tu pomaly pre mňa bežnou rutinou.
Viac ma asi znepokojuje to, čo si mi napísala o Ginny. Skutočne ma mrzí, že sa necíti dobre. No bol by som rád, keby si sa odteraz o náš vzťah zaujímala čo najmenej.
Viem, že to myslíš dobre a som ti skutočne vďačný, že si ma o tom informovala, moja služba tu však má isté obmedzenia a platné postupy, ako iste vieš sú súčasťou dohody, ktorú nemal v úmysle porušiť.
S Ginny sa skontaktujem o to sa neboj, požiadam o možnosť použiť pozorovací kameň a ja sám jej o tom dám vedieť.
No nemôžem ti zaručiť, že sa po rozhovore so mnou bude cítiť lepšie. Musíš počítať s tým, že môže dôjsť aj k zhoršeniu jej vzťahu. Nemôžem jej sľúbiť to, čo by si zaslúžila, mrzí ma to, no pre nás oboch bude najlepšie, ak sa pohneme ďalej.
Osobne si myslím, že by si viac pozornosti mala venovať svojmu vzťah s Ronom. Bolo by dobré, keby ste kvôli mne nezanedbávali isté veci, ktoré už dlho odkladáte. A nezabudni pracovať na tom, na čom sme sa dohodli. Vieš, že sa na teba spolieham.
Tak sa drž, čoskoro sa  opäť ozvem.
S láskou Harry.
Ahoj Ron,
S Ginny sa v najbližšej dobe pozhováram. No ty by si mal určite niekam vziať Hermion, nezmeškaj svoju príležitosť, neskôr by si to mohol oľutovať.
PS: odvahu, Ron a keby niečo vieš, kde ma nájdeš...
Tú odvahu rozhodne potreboval aj Harry, keďže sa chystal vyplniť aj žiadosť na použitie pozorovacieho kameňa. Zápas s drakom, by práve teraz považoval za prijateľnejšiu možnosť.