17. 3. 2012

Múzeum voskových figurín 3 2/3




Pár: SH/JW
obsah: Sherlock a John sa zaplietajú do prípadu sériového vraha... 




„Sherlock, ja som už aj tak súčasťou toho všetkého... Všetci predsa vedia, že sme spolu. Písalo sa o nás. Dokonca aj počas tvojho zmiznutia novinári neustále riešili to, či to bude znamenať náš definitívny rozchod. Nechcem, aby si ostával sám. Dovoľ mi pomôcť ti.“
 „Nemôžem, John. Nemal som sem chodiť. Ešte to nie je dokončené, vôbec nechápem, prečo som sem prišiel...“ chcel vstať, ale zastavilo ho niečo zvláštne, niečo vlhké, čo sa zrazu objavilo na jeho lícach.  Zdesene na ne siahol rukou. Slzy. Boli to naozaj len obyčajné slzy. A on mal pocit, akoby ho jeho vlastné telo zradilo.
Pokúšal sa to potlačiť, ale čím viac sa snažil tým viac sĺz po nich stekalo. Do jeho rýchlo dedukujúcej mysle sa dostalo desivé poznanie. Práve pochopil, že tá neznesiteľná tekutina, ktorá mu steká je tvorená zo sĺz. Nerozumel tomu. Niečo také mu vždy pripadalo ako vrcholne trápna záležitosť.
„Je to na zbláznenie. Ja si s tým neviem poradiť. Lestrade by sa teraz na mne veľmi dobre, bavil...“ mumlal rozrušene.
„Spolu to zvládneme...“  prisadol si k nemu a opäť si ho privinul k sebe.  Mladík chvíľu váhal, kým sa oňho oprel, neprijal to tak spontánne ako objatie, ale napokon si zvolil tú pohodlnejšiu možnosť.
„Potrebuješ sa len trochu uvoľniť. Skús na seba toľko netlačiť, možno dostaneš nejaký nápad, keď si trochu oddýchneš...“ jemne ho hladil a pokúšal sa ho trochu upokojiť.
 Sherlock sa necítil dobre. Na to, aké by to bolo skvelé, keby riešili prípad, nad ktorým by mohol prevziať kontrolu. Tento prípad sa mu naozaj vôbec nepáčil. Nebolo dobré, že niekto bol dva kroky pred ním a on pomaly strácal pôdu pod nohami.  A tentoraz nebola v hre len jeho budúcnosť.
Voskové tváre boli zaujímavé. Boli fascinujúce, až kým jeho myseľ nezačala uvažovať o tom, aké by to bolo keby vrah svoje hrozby naplnil.
Baker street bez Johna.
 Už sa k niečomu takému nechcel opäť vracať. Nevedel si ani len predstaviť aké by to bolo nepočuť jeho hlas, nevnímať zvuk jeho krokov, nehrať mu na husliach  a nerozprávať sa s ním o prípadoch. Nič viac sa radšej vymenovávať neodvážil. Obával sa, že by mu to privodilo ešte viac dovtedy nepoznanej bolesti.
Voskový vrah mal tú moc. Prebudil v ňom tú ľudskú stránku. Tú, ktorú v sebe zatváral a opovrhoval ňou.
Voskové tváre mu stále pripomínali tieto pochmúrne možnosti...Uvoľnilo to v ňom impulzy, ktoré nevedel potlačiť.
Nikdy predtým niečo také nepocítil v súvislosti s nejakým obyčajným sériovým vrahom. Voskový ho priviesť takmer  na prah šialenstva, už len tým, že opakovane používal podobu osoby, na ktorej mu záležalo.
Osoby, ktorá patrila do jeho sveta. Tak pevne a neoddeliteľne zapísaná dokonca aj v jeho uzavretom srdci.
A práve kvôli nemu sa pokúšal rýchlo otriasť a pokračovať ďalej. Silné emócie boli zlé a desivé. Ochromovali ho. Neostávalo mu nič iné len sa pokúsiť to všetko pochovať vo vnútri a donútiť svoju myseľ, aby začala konečne pracovať efektívnym spôsobom.
Myslel si, že odlúčenie ho prinútiť sústrediť sa, ale celý čas počas tých dní myslel len na to, čo ak vrah vezme Johna, skôr než sa mu podarí, utiahnuť okolo neho slučku zloženú z dôkazov.  Nikto nevezme Johna. Nikomu to nedovolí, nech by ho to stálo čokoľvek. Bude musieť pristúpiť k tomu najhoršiemu zo všetkých zlých riešení...
Oči mal trochu červené, nebolo mu jasné ako dlho plakal, lebo po celý čas jeho mozog spokojne pracoval. Bol s Johnom. Nemusel sa báť, že príde príliš neskoro.  To jediného ho zrejme mohlo zachrániť pred tými neodbytnými pocitmi. Chcel byť s Johnom a toto svoje želanie musel rešpektovať.
 „Poďme do tej kúpeľne...  Poviem ti to všetko, aj sám zistíš, že bude najlepšie, keď sa vyhlásil, keď sa mu podarilo dostať pod kontrolu tú nemožnú reakciu. Utieral si slzy, ako by šlo o nejakú nebezpečnú nákazu.
„Dobre, hneď za seba vybavím náhradu...“ John ho opatrne pustil a rýchlo zavolal svojmu kolegovi.
Smith bol vždy ochotný vymeniť si s ním službu. Ten chlapík bol čo sa týka práce podobný Sherlockovi.  
Museli ho doslova presviedčať, aby šiel domov. Dokonca ani teraz, neznel jeho hlas vôbec rozospato a okamžite mu prisľúbil, že príde. Keďže ani nešiel domov, ale strávil noc v lekárskej izbe, bolo jasné, že čakanie naňho nebude vôbec trvať dlho.
***
O pár minút neskôr...
Sherlock nespokojne pochodoval po modrej kúpeľni. Tá farba bola takmer vysiľujúco modrá. Tu sa nemienil vyzliekať. Naozaj nie. Nie keď je všetko deprimujúco modré.
„Modré kachličky, modrá vaňa, modré mydlá, modrý župan...nahý John...“ Sherlock prebehol okolo svojho partnera a rukami sa oprel o stenu. To posledné mu k tomu modrému svetu akosi nesedelo...
Nahý John? Nahý JOHN!
Jeho myseľ sa bolestivo zastavila pri týchto dvoch slovách. Okamžite sa obrátil k nemu.  Takmer nadšene poskočil, keď si uvedomil, že tú desivú farbu niečo úplne zatienilo. Pohľadom prešiel po svojom partnerovi. Naozaj mu to chýbalo. Naozaj to bolo preňho dôležité. Celý priestor hneď pôsobil príjemnejšie.