24. 3. 2012

Princ II.


Pár: SS/JP
varovanie: 15+ 
Obsah: Severus Snape sa po prázdninách vracia do školy...
poviedka bola opravená, 2. korektúra.

Hodnotenie


2.

 „Ahoj, Severus.“
Lily Evansová si rozložila veci na jeho stole. Niečo také sa už dávno nestalo. Naposledy spolu robili elixír asi tak v  štvrtom ročníku. Vtedy sa ešte spolu ako–tak bavili a Lily bola ochotná s ním vytvoriť pomerne silný tím. Potom sa už príliš obávala o svoje postavenie a držala sa skôr zaužívanej konvencie, podľa ktorej bolo medzifakultné priateľstvo a obzvlášť so Slizolinčanmi úplne tabu. Musela sa na Pottera naozaj veľmi hnevať, keď si zvolila až takú drastickú alternatívu. Ten však na hodinu z nejakého dôvodu neprišiel. Preto to nebolo ani zďaleka také zábavné ako počas čakania na večeru.
„Ahoj, Evansová,“ odzdravil ľahostajne a dopísal si do knihy ďalšiu poznámku.  Všimol si, ako sa zamračila, keď jej nepozdravil tak, ako to zvykol robiť predtým, ale ten Severus, ktorému na tom záležalo, bol momentálne nahradený Severusom, odborníkom na elixíry.
Mali robiť pomerne zložitý elixír. Konečne niečo, čo nepatrilo k bežnej látke. Slughorn si to zrejme nechával na špeciálnu príležitosť a pre najlepšiu trojicu mal pripravenú špeciálnu cenu. Tentoraz bol tento počet nutný na to, aby sa do elixíru mohli pridávať prísady v správnom tempe. A oni boli zatiaľ len dvaja, ale jemu to neprekážalo. Bolo len otázkou času, kým sa k nim niekto pridá. A keby k tomu náhodou aj nedošlo, predpokladal, že profesor to už nejako vymyslí, aby neboli voči ostatným v nevýhode.
Čo sa týkalo správania ostatných Záškodníkov, bola to pomerne obyčajná hodina.
Black naňho výhražne zazeral spoza svojho kotlíka a keď sa Slughorn otočil k tabuli, ukázal mu neslušné gesto. Lupin mu zamračene klepol po ruke a niečo mu pošepkal. Peter ho samozrejme nezabudol napodobniť. Severus mu venoval menej pozornosti než chrobákovi, ktorý bzučal pri okne a márne narážal do skla. Bol plne sústredený na svoju úlohu a nemienil sa nechať vyviesť z miery takýmito úbohými provokáciami.
Dvere na učebni sa náhle otvorili, ten zvuk ho vytrhol zo sústredenia. Snape neochotne zdvihol hlavu od kotlíka.
Uvidel ako dovnútra vbehol zadychčaný študent a jeho nálada mierne poklesla.
„Prepáčte, že meškám, pán profesor.“
„To je v poriadku, Potter. Ešte sme ani poriadne nezačali. K niekomu sa len pridajte. Dnes budeme robiť v trojiciach, lebo je to veľmi zložitý elixír a je nutné, aby sa prísady pridávali v istom časom slede... Myslím, že vám dám ešte pár minút, kým si prejdeme všetko, čo by ste mohli relatívne potrebovať...“ obrátil sa k nemu a rukou mu naznačil, aby si čo najskôr sadol.
James sa rozospato poobzeral po triede. Dlho nerozmýšľal a vybral si miesto pri Lily a Severusovi, čím s nimi utvoril vskutku zaujímavú trojicu.
V triede sa ozval napätý šepot. A reakcie prichádzajúce z oboch táborov nemali konca. Severus s týmto rozdelením takisto nebol spokojný. Nepotreboval, aby sa mu Potter plietol do cesty pri takej ušľachtilej a zložitej činnosti, akou bola príprava elixírov. A tú jeho strapatú hlavu by najradšej ponoril do najbližšieho kotlíka, ale obával sa, že profesor by to vôbec nepovažoval za vtipné.
Slughorn ich zaujatie ocenil poznámkou: „Zdá sa mi, že nie je nutné to ďalej predlžovať. Začnite lúpať a krájať. Bez diskusií.  Ešte raz opakujem, že tento elixír je nesmierne náročný. A jeho príprava môže byť spojená aj so strhávaním bodov, ak to inak nepôjde!“
Študenti okamžite stíchli a obrátili svoju pozornosť k naukladaným prísadám. Takmer všetci to považovali za dostatočné varovanie.
„S čím môžem pomôcť?“ opýtal sa James.
Lily ho absolútne ignorovala. Pustila sa do krájania svojej kôpky prísad a strieborným nožom narábala omnoho  zúrivejšie než by bolo potrebné.
Prestaň dýchať, Potter. Tým by si mi urobil naozaj veľkú radosť.
Pomyslel si Severus, keď k nemu neochotne prisunul časť mesačných ľalií a kamienkov z kôry inoverca. Tieto prísady boli zo všetkého najhoršie a bolo ich treba nakrájať na tie najdokonalejšie kúsky. Bol rozhodnutý patrične okomentovať akúkoľvek chybu zo strany obľúbeného hráča metlobalu.
James žmúril na tabuľu a začal krájať presne podľa pokynov. Severus sa venoval svojej časti, len občas zdvihol hlavu, aby sa uistil, či naňho Potter náhodou niečo nechystá.  Tento recept bol až príliš nebezpečný. Dokonca až natoľko, že Crabbe a Goyle sa nateraz len prizerali a mali za úlohu akurát tak opísať si poznámky.
„Tak dobre moji milí, pustíme sa do ďalšej fázy. Počas nasledujúcich piatich minút budete všetko pridávať podľa prvého stĺpca receptu. Opakujem, že si všímajte hlavne prvý stĺpec a pokúste sa tam toho pridať primerané množstvo...“ nadšene zahlásil Slughorn a začal sa prechádzať okolo nich. Všetci, ktorým bolo dovolené elixír pripravovať, začali s prvou fázou  pridávania prísad do kotlíka. Severus a Lily robili hlavnú časť práce, Jamesa pre istotu nechali ďalej krájať.
„Severus, mohli by sme sa po hodine pozhovárať?“ opýtala sa Lily, práve vo chvíli, keď pridávala oči žaburiaka hroznolistového. Pokojná hladina elixíru sa sfarbila dočervena.
„Možno, ak sa mi bude chcieť...“ odsekol Slizolinčan chladne, rýchlo zamiešal zmes a spokojne sledoval ako nadobudla požadovanú farbu.
Očakával, že sa urazí, ale ona len rezignovane prikývla. Niečo v jej zelených očiach ho takmer prinútilo oľutovať odmerané správanie. Bolo mu jasné, že to čo urobil James, ju poriadne zasiahlo. Za týmto pocitom však ako úder prišlo poznanie, že ona za ním neprišla kvôli ich priateľstvu. Bola len nahnevaná na svojho priateľa a vedela, čo ho asi tak najviac podráždi. To mu zabránilo povedať čokoľvek milšie, čo by ju možno mohlo priviesť na iné myšlienky. Namiesto toho pridal poslednú prísadu, patriacu do prvej fázy. Elixír nadobudol tmavomodrú farbu a spokojne bublal, tak ako to bolo v recepte popísané.
„Výborne, Severus. Vaša práca je ako vždy excelentná... desať bodov pre Slizolin a desať bodov pre Chrabromil, 5 pre slečnu Evansovú a 5 pre pána Pottera. Ostatní ešte nedokončili prvú fázu, ale vy môžete ísť ďalej...“ pochválil ho Slughorn.
Severus to nijako nekomentoval, bolo mu jasné, že tí dvaja tiež dostanú body, keď budú pracovať s ním, to sa dalo očakávať.
Budúci sľubný tvorca elixírov sa natiahol po ďalej prísade. Jeho ruka sa však nečakane dotkla tej Potterovej. Okamžite ju odtiahol, akoby sa popálil, ale James to zrejme bral ako nejaký typ provokácie.
„O čo sa to pokúšaš?“ vyštekol naňho Potter. Očividne už nebol pod vplyvom ničoho, čo by mohlo nejakým spôsobom narušiť ich neskutočne zlý vzťah.
Severus pokrútil hlavou a vzal si prísadu. Štipka práškových šupiniek... Toto bola dosť kritická časť a pomaly odrátaval kvapky.
„Len krájaj, Potter. Na to tu predsa si...“ už keď tú vetu dokončoval, vedel, že tým pichá spiaceho draka, ale nedokázal tomu odolať.
„Zavri hubu, lebo...“ nenávistne mu pošepol spolužiak.
„A čo také mi urobíš? Pobozkáš ma?“ pobavene sykol Severus.
James mu vytrhol z ruky listy draselníka, práve keď elixír začal takmer zúfalo syčať. Lily našťastie stihla pridať túto prísadu, ale musela opäť miešať. Preto najprv nezaregistrovala to, ako obaja chlapci klesli na zem. Presnejšie povedané, James sotil Severusa na zem a pokúšal sa ho udrieť, ale nebolo to vôbec ľahké, lebo mladý Slizoličan mu zovrel obe ruky... Keď si to Lily všimla, bolo už neskoro.
„Čo to robíte? Okamžite prestaňte!“ Slughorn k nim opäť pribehol, mával prútikom a pokúšal sa ich od seba dostať, ale ukázalo sa, že bude musieť riešiť omnoho horší problém.
Chlapci nechtiac drgli do druhého stola a svojím konaním spôsobili, že jeden zo študentov pridal do svojho kotlíka o niečo viac prášku ako bolo potrebné.
Kotlík pri vedľajšom stole jednoducho nezvládol presun do ďalšieho štádia a explodoval rovno na študentov, ktorým sa začali predlžovať uši, scvrkávať hlavy a niektorí z nich sa dokonca začali podozrivo rýchlo nafukovať. Jednému Slizoličanovi sa nos zmenil na mrkvu a on od zdesenia príšerne vrieskal na celú triedu. Všade bolo plno dymu a Slughorn nevedel, čo by mal urobiť ako prvé, keďže aj jeho postihol menší zásah.
Severus mal úplne opačný problém. Stále sa mu nedarilo dostať zo seba Pottera.
.„Ešte raz to povedz a zabijem ťa...“ syčal mu do ucha James. Vymanil si jednu ruku z jeho zovretia a siahol mu pod habit.
„Pusti ma! Nevidíš, čo sa stalo... Elixír nekontrolovane te...“ snažil sa ho priviesť k rozumu, no jeho spolužiak ho zjavne vôbec nepočúval.
Severus zalapal po dychu, keď pocítil ako ruka toho chlapca začala hladiť. A Jamesove pery sa opäť spojili s tými jeho...  Jeho spolužiak mu dokonca stihol aj vyhrnúť habit...
„Chlapci, čo to robíte?“ opýtal sa Slughorn. Nejakým spôsobom sa mu podarilo rozptýliť hmlu, ktorá sa v triede vytvorila. A očividne nebol príliš nadšený tým, že mu pokazili celú hodinu. Bol celý fľakatý a na nose mu naskákali poriadne veľké vyrážky. Očividne aj on už znášal následky ich činov. No obsah kotlíkov už aspoň bezpečne odstránil, čím zabránil ďalším reakciám. Zjavne bolo len šťastím, že to vybuchlo na začiatku prvej fázy a nie na konci druhej, to by už zrejme všetko vyzeralo úplne inak a aj následky by mohli byť omnoho vážnejšie.
„Nič, pán profesor. Prepáčte, ale jednoducho som nemohol odolať. Svojho priateľa som nevidel už takmer dva mesiace a... Možno o tom ešte neviete, ale začali sme spolu chodiť...“ hlesol James.  
Opäť začal s tými nezmyslami.
Sirius drgol do Remusa, ale ten mal momentálne dosť problém so vstávaním,  kvôli svojmu ctenému zadku, ktorý nadobudol také rozmery, až jeho habit praskol a on sa zdesene schovával pod stolom.
„Nie, nepočúvajte ho, pán...“ Severus sa chystal namietnuť, ale James mu nedal šancu niečo vysvetľovať.
Pomohol mu vstať a majetnícky si ho pritiahol k sebe. Z čoho bol mladý Slizolinčan natoľko v šoku, že sa nezmohol ani na žiadne protesty. Len bezmocne civel na Pottera, ktorý povedal niečo také neuveriteľné, že v miestnosti stíchli dokonca aj bolestné vzlyky spôsobené zrejme pribudnutím červených vyrážok na tvárach ďalších študentov.