8. 12. 2016

Azkabanský strážca 13. kapitola (celá)





 pár: Harry Potter/Severus Snape
varovanie: povojnové, Snape_prežil, Snape_väzeň
obsah:  Harry Potter nastupuje ako mladý auror na svoju prvú službu do Azkabanu (v Pottermore som sa dočítala, že po vojne tam už nestrážia dementori, ale vraj sa tam striedajú aurori)  Vyberie si túto službu, lebo má v úmysle "pozhovárať sa" so Severusom Snapom, ktorý čaká vo väzení na proces... Chce  mu pomôcť... postarať sa o to, aby s ním dobre zaobchádzali a pomôcť mu dostať sa späť na slobodu... A zblížiť sa s ním...
CELÁ KAPITOLA JASAJTE, ČíTAJTE. 👹 teda dala som si notebook do druhej izby a nemám kam utiecť tak to ide trochu lepšie.


pre anjelik majka.
Je bledý.
Prečo práve teraz tak musí vyzerať. Nemalo by sa to to vôbec dotknúť, no opak bol pravdou. A čím dlhšie sa naňho díval, tým viac bol presvedčený o tom, že preňho samého nebude tou najlepšou možnosťou, ak mu skutočne Potter dá pravdivú odpoveď.
„Tvoja obhajoba...“ začal jeho mladý priateľ rozhovor. „Priniesol som dokumenty, ktoré...“
Počúvať ho však preňho bolo stále dosť veľké riziko, väčšie než si ten chlapec vôbec dokázal predstaviť.
„Moje spomienky, Potter, je niečo nové ohľadom toho?“ snažil sa získať kontrolu a prevahu aj nad sebou samým.
Potter sklopil zrak a dokonca sa začal aj chvieť, z čoho usúdil, že svojim prerušením to ešte viac zhoršil a chtiac-nechtiac sa za to začínal aj preklínať.
„Harry...“ oslovil ho čiastočne ignorujúc skutočnosť, že by mohol opäť uniknúť jeho vplyvu, keby sa viac snažil zachovať si odstup, ktorý však práve teraz nedokázal cítiť.
„Je mi to ľúto, nič som zatiaľ nezistil...“ hlesol takmer nehlučne a Snape ani nevedel ako sa to stalo, že ten chlapec bol zrazu opäť v jeho náručí, že to on sám akosi dokázal dopustiť.
Niežeby Pottera práve teraz kvôli tomu obviňoval ani on sám nezistil nič, čo by ho priviedlo k osobe, ktorá vlastnila takú dôležitú súčasť jeho samého a to mal naporúdzi omnoho rafinovanejšie prostriedky než Potter.
No k zdroju tunajšej moci pristupoval opatrnejšie než predtým, preto ho nijako neprekvapilo, že v tejto veci veľmi nepokročil ani počas tých dvoch týždňov, čo Pottera videl len počas svojich výletov do stien.
Práve teraz si však viac než analýzy svojich doterajších zistení, prekvapivo prial to, aby dokázal byť láskavejší, aby si spomenul na to, ako to urobiť, keď sa zhovára s osobou, na ktorej mu záleží, no bolo to už dávno, a preňho samého to bolo predtým vždy len zdrojom bolesti, proti ktorej sa tak dlho a úspešne bránil.
„Vyrieši sa to...“ ubezpečoval Pottera napokon. „Spolu to vyriešime...aj moju obhajobu... aj do toho sa pustíme...“ dodal už len preto, lebo Potter sa ho stále držal dosť kŕčovito, akoby zrútenie jeho sveta záležalo od jeho slov, čo on považoval za svojím spôsobom desivé.
„A už sa na mňa nebudete hnevať?“ vskutku sa naňho upreli tie Potterove oči a pochopil, že sa snaží svojským spôsobom vyjednávať v jeho prípade zrejme skutočne úprimné, bez sklonov k manipulácii.
„Tak to si ešte premyslím...“ nedokázal zaprieť to, čo on sám považoval za bežný spôsob svojej komunikácie.
„No už teraz vám môžem sľúbiť, že vás nenechám vydýchnuť...“
„Tykaj mi...“ napomenul ho Harry pomerne drzo, vďaka čomu sa jemne a takmer nepatrne nadvihol jeden kútik jeho úst, aj keď ten pohyb, hneď aj zrušil, keď si uvedomil, čo sa jeho ústa chystali urobiť.
„Budem sa snažiť, na to nezabúdať,“ prisľúbil mu napokon a z ohľadom na ich predchádzajúce problémy a jeho dosť rozsiahly výsluch, Pottera vskutku pustil tak, aby ho to neurazilo aj s bozkom k tomu, už len preto, aby nenadobudol ten dojem, že ho mieni prenechať Weasleyovej či komukoľvek inému. Chcel, aby si Potter uvedomil do čoho sa dostal. A čím skôr sa to stane, tým lepšie pre nich oboch.
Sadol si na svoj nový slamník, čo bola tohto týždňovaná poinšpekčná novinka pre všetkých väzňov.
Potter sa k nemu pridal, opatrne si sadol na jeho okraj a rozložil na zem pred nich akési dokumenty.
„Podľa Hermiony by ste mi s týmto mohli pomôcť... čím viac mi toho poviete, tým viac toho budeme môcť použiť...“
Snape sa sklonil nad dokumenty, nie veľmi nadšený tým, že by mal Potterovi či komukoľvek inému prezrádzať veci tohto druhu. Nebol zvyknutý o tom hovoriť. Pocítil pritom jemné bodnutie v jazve, ktoré mu pripomenulo ten posledný prevez a aj to, že tá magická časť zranenia sa stále hojí pomalšie než čakal. A absolútne ignoroval ten Potterov zúfalý pohľad, ktorý stále zotrvával v jeho tvári, prečo bolo také ľahké v ňom čítať, prečo musel práve on tušiť, že sa opäť stalo niečo, s čím si láme hlavu.
No keďže Potter prišiel len kvôli obhajobe a obával sa toho, čo by mohol počuť, tentoraz skutočne áno, potom čo sa dozvedel naposledy, netúžil potom nútiť ho do toho, aby mu hovoril o tom, či vyriešil ten problém so svojou bývalou priateľkou.
Tak túto vec prenechal výlučne do jeho kompetencie, pokiaľ by však Potter plánoval niečo mu k tomu povedať, samozrejme mienil si ho vypočuť so všetkým, čo k tomu patrí, no momentálne by skôr prijal riešenie svojej takzvanej obhajoby než miešať sa do problémov tohto druhu.
***
Grangerovej stratégia sa zdala byť dostatočne rozumná, no neznamenalo to, že tých dvadsať strán poznámok garantuje jeho prepustenie, boli tu isté nepísané záležitosti, ktoré ešte nemala možnosť spoznať. Zakomponoval ich do jej poznámok, takpovediac na kolene pomocou brka, ktoré do jeho cely prepašoval Potter.
„To je zatiaľ všetko?“
„Áno, Potter, nič viac momentálne nemôžeme urobiť, okrem vyžiadania si môjho spisu pre potreby obhajoby...“ to bola ďalšia z možností, ktoré mali naporúdzi. No to bude musieť Grangerová urobiť osobne v Potterovom mene a nie prostredníctvom sovy, keďže tá by sa mohla veľmi ľahko stratiť. Predpokladal, že schválne, niečo také by bolo v danej situácii viac než tolerované. Tá všeobecná hystéria okolo smrťožrútov ešte stále neutíchla.
No boli tu aj iné nepochybne dôležité záležitosti, na ktoré Severus Snape nesmel zabúdať.
„Dobre, Harry, tak teraz mi opäť ukáž svoju obrannú stenu...“ požiadal ho netrpezlivo.
A začínal mať pomaly nutkanie aj na to, aby si vysúkal rukávy, keď videl ako sa jeho mladý priateľ začína zdráhať.
***
Skúmal Potterovu obranu. Zamračene sledoval čoraz viac sa rozširujúce trhliny, cez ktoré prechádzali bubliny v podobe unikajúcich myšlienok a pocitov. Ak by chcel mohol byť ich k sebe zavolať a oni by za ním ochotne prišli. Potterova oklumencia bola vskutku na základnej úrovni, ktorú by on sám nedokázal ani adekvátne ohodnotiť, podľa jeho názoru to bola veľmi hrubá a dosť nedôsledná práca.
Harry očividne ani len netušil, ako si poradiť s tým chaosom. A ani Snape nemal v pláne svojou činnosťou priamo zasahovať do jeho spomienok, aspoň nie prostredníctvom žiadnych donucovacích prostriedkov. A on sám sa ledva dotýkal Potterovho strachu, ktorý jeho samého začal strhávať viac než by vôbec čakal.
Práve teraz ho však chcel niečo naučiť, čo v jeho prípade nebolo vôbec ľahké, na podobné záležitosti nikdy nemal trpezlivosť a už vôbec nie s ním. No bolo to nevyhnutné, keďže Potterova obrana bola každú chvíľu v troskách, a to sa tu ešte ani poriadne neohrial.
Siahol preto hlbšie na svoju stranu a rozhodol sa Harrymu ukázať príjemnejšiu stránku myšlienkových vied.
Preniesol ich na jeho obľúbené miesto pri jazere, do svojej osobnej vizualizácie, ktorá bola preňho tou posledné možnosťou pred pádom do ohňa.
Ležal tam, cítil mágiu tej zeme, poznačenú ním samým a jeho tak zriedkavým smiechom. Tým pocitom, že je v bezpečí, že je doma, to miesto predtým miloval a ostalo v jeho mysli hlboko, dokázal ho meniť, formovať podľa svojej vôle no niečo také od Pottera neočakával, jemu by úplne stačilo, keby si našiel vo svojej mysli vlastné útočisko na základe svojich spomienok.
„Severus...“ prerušil Potter jeho sústredenie, oprel sa na lakti.
„Je to skutočné?“ jeho hlas znel fascinovane.
„Vizualizácia, Potter, na základe mojej vlastnej spomienky, moje útočisko...“
„Jedna z možností ako dosiahnuť istý druh uvoľnenia, ktorý práve teraz potrebuješ viac než čokoľvek iné, musíš to miesto v sebe nájsť... len miesto Potter...“ použil tie slová, akoby mu snáď vysvetľoval niečo, čo by malo byť zakázané a možno aj odsúdeniahodné.
„Ak ti toto moje spôsobuje problémy, môžeme to veľmi rýchlo zmeniť...“ ubezpečoval ho.
„Nie, to netreba, veľmi sa mi to tu páči... Poznám ho to je to miesto, kde ste sa hrávali s Lily... však?“
„Áno, Potter, vskutku máš pravdu...“ vyhlásil Snape unavene.
„No nepriviedol som ťa sem, aby si ju obdivoval, prišiel čas, aby si mi ukázal svoju vlastnú, pomocou nej budeš môcť prebudovať svoju stenu, tak aby bola silnejšia, tak aby si našiel svoje skutočné útočisko... nezabudni, že ak všetko zlyhá stále tu bude to miesto, kde sa budeš cítiť dobre... miesto poslednej záchrany...“
„Myslím, že rozumiem, pane...“ prikyvoval Potter.
Snape pred ním celú vizualizáciu rozobral a opäť ju vrátil späť, dovolil mu nahliadnuť do toho procesu. používal tú najjednoduchšiu techniku dostatočne pomalú na to, aby to Potter pochopil a mal možnosť preskúmať.
„Teraz mi ukáž čo vidíš ty...“ požiadal ho nekompromisne.
Jazero zmizlo.
Nastalo ticho.
Tma.
A potom zrazu videl akúsi malú miestnosť.
A chlapca v nej, vyzeralo to tam, ako nejaká povala alebo komora... Potter poznal každý detail, bolo to miesto spojené s jeho spomienkami veľmi hlboko, no spájalo sa so strachom a úzkosťou.
„Nie, Potter, nie temnota a strach... hľadajte svetlo...“ bolo preňho zvláštne, že práve on mu niečo také pripomenul, no nemal veľmi na výber...Použil pritom miernejší tón než zvyčajne.
Tú druhú záležitosť, ktorú mu Potter ukázal, to jeho samého nepotešilo o nič viac než jeho stará detská izba.